Fost gardian la un lagăr nazist, acum în vârstă de 100 de ani, judecat pentru complicitate la peste 3.500 de crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii spun că Josef S., membru al SS militar al partidului nazist, a
 contribuit la moartea a 3.518 persoane în lagărul de concentrare de la 
Sachsenhausen FOTO Wikipedia
Procurorii spun că Josef S., membru al SS militar al partidului nazist, a contribuit la moartea a 3.518 persoane în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen FOTO Wikipedia

Un fost gardian al SS, acum în vârstă de 100 de ani, a fost adus joi într-o sală de judecată din Germania fiind acuzat că a contribuit la omorârea a peste 3.500 de oameni într-un lagăr de concentrare nazist, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Procurorii spun că Josef S., membru al SS militar al partidului nazist, a contribuit la moartea a 3.518 persoane în lagărul de concentrare de la Sachsenhausen, unde era de gardă regulat în turnul de veghe între 1942 şi 1945, conform Reuters

Medicii au spus că bărbatul, al cărui nume complet nu a fost dezvăluit din cauza regulilor germane de raportare a procesului, este doar parţial apt să fie judecat: sesiunile vor fi limitate la doar două ore şi jumătate în fiecare zi. 

Când procesul a început, avocatul său a ridicat un dosar albastru pentru a acoperi faţa clientului său, în timp ce a fost adus în instanţa din Neuruppin, lângă Berlin. 

Unii oameni care au ajuns în Sachsenhausen au fost ucişi cu Zyklon-B, gazul otrăvitor folosit şi în alte lagăre de exterminare în care milioane de evrei au fost ucişi la Holocaust. 

La Sachsenhausen au fost aduşi în principal prizonieri politici din toată Europa, alături de prizonierii sovietici de război şi unii evrei. 

„Am o mulţime de emoţii ... Nu pot să vorbesc cu adevărat”, a spus Antoine Grumbach, în vârstă de 79 de ani, înainte de a se întoarce brusc în timp ce a izbucnit lacrimi. Tatăl său, un luptător de rezistenţă francez, a murit în lagăr. 

Leon Schwarzbaum, care are 100 de ani, stătea liniştit aşteptând să înceapă procesul în sala de judecată, le-a arătat reporterilor o fotografie cu el, împreună cu părinţii şi unchiul său, care au murit cu toţii la Auschwitz. 

Procurorii îl acuză pe Josef S. că „a contribuit la crimele crude şi insidioase (perfide)”, ajutând la „crearea şi menţinerea condiţiilor care au pus vieţile în pericol în lagăr”.

Au existat o serie de acuzaţii aduse împotriva foştilor gardieni ai lagărelor de concentrare în ultimii ani pentru crimele împotriva umanităţii din cel de-al Doilea Război Mondial.

Săptămâna trecută, un fost secretar în vârstă de 96 de ani a fugit în ziua în care urma să înceapă procesul, dar a fost prins de poliţişti câteva ore mai târziu. 

O hotărâre judecătorească din 2011 a pregătit calea pentru aceste urmăriri penale finale, stabilind că chiar şi cei care au contribuit indirect la crimele din timpul războiului, fără a apăsa efectiv pe trăgaci sau să fi dat un ordin, ar putea purta răspunderea penală. 

Sachsenhausen, deschis în 1936 ca unul dintre primele lagăre de concentrare naziste, a acţionat ca un lagăr de antrenament pentru gardienii SS care au plecat apoi să slujească în altă parte, inclusiv la Auschwitz şi Treblinka. 

La Sachsenhausen aufost omorâţi şi luptători de rezistenţă olandezi şi adversarii politici interni ai naziştilor.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri