Forțele ucrainene au lansat un atac masiv cu drone asupra Crimeei. Rusia încearcă o nouă strategie în bătălia pentru Avdiivka

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu instalarea vremii de iarnă, care vine cu zăpadă și temperaturi de îngheț, atât Ucraina, cât și Rusia încearcă să obțină câștiguri care le-ar putea oferi platforme pentru progrese viitoare, relatează AP.

Artilerie ucraineană pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE
Artilerie ucraineană pe frontul din Zaporojie FOTO EPA-EFE

Eforturile intensificate au loc în contextul în care ambele părți beligerante sunt dornice să arate că nu se află într-un impas pe câmpul de luptă, la apropierea lui 2024, al doilea an de război. Niciuna dintre părți nu a câștigat prea mult teren în pofida contraofensivei ucrainene care a început în iunie, iar analiștii prevăd că războiul va fi unul de lungă durată.

Ucraina a lansat unul dintre cele mai mari atacuri cu drone asupra peninsulei Crimeea, anexată de Moscova, de la războiul de amploare care a început cu invazia Rusiei în urmă cu 21 de luni, au declarat vineri oficiali ruși.

În același timp, oficialii ucraineni au raportat că forțele Kremlinului și-au intensificat eforturile lor prelungite și costisitoare de a lua cu asalt Avdiivka, un oraș de importanță strategică din estul Ucrainei.

Guvernatorul instalat de Moscova în partea ocupată de Rusia a regiunii Herson (sud) Vladimir Saldo a declarat că forțele ucrainene au lansat vineri dimineața un atac major cu drone asupra Crimeei, iar acesta a fost respins.

Ministerul rus al Apărării a anunțat vineri că apărarea antiaeriană rusă a doborât13 drone ucrainene deasupra Crimeei și alte trei deasupra regiunii Volgograd din sudul Rusiei.

Nu a fost posibil să se verifice în mod independent afirmațiile niciuneia dintre părți, a notat AP.

Rusia încearcă să cucerească Avdiivka din 10 octombrie, recurgând la bombardamente intense și, totodată, potrivit rapoartelor, înregistrând pierderi grele. Orașul este distrus, iar această bătălie aduce aminte de luptele îndelungate pentru orașul Bahmut din estul Ucrainei, care a fost de asemenea  în mare parte distrus înainte ca trupele rusești să îl ocupe în cele din urmă.

Avdiivka e situat în suburbiile nordice ale orașului Donețk, un oraș din regiunea cu același nume pe care forțele rusești îl ocupă parțial. Amplasarea Avdiivka acordă forțelor ucrainene avantaje de artilerie, putând să le slujească drept trambulină pentru ca acestea să elibereze Donețk.

După bombardamente intense de artilerie și aeriene, trupele rusești au atacat orașul puternic fortificat dintr-o direcție suplimentară și s-au răspândit de-a lungul liniei de contact, de unde înainte atacau în coloane, a declarat vineri Vitalii Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka.

Orașul îndură până la 40 de bombardamente zilnic, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite