Financial Times: Obiectivele Rusiei sunt un „conflict îngheţat” în Ucraina şi blocarea aderării acesteia la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicaţia Financial Times scrie că un conflict îngheţat în Ucraina ar însemna ca multe teritorii din estul acestei ţări să rămână sub controlul separatiştilor, forţând în acelaşi timp Kievul să negocieze, poate chiar ani întregi, un armistiţiu cu Rusia FOTO Reuters
Publicaţia Financial Times scrie că un conflict îngheţat în Ucraina ar însemna ca multe teritorii din estul acestei ţări să rămână sub controlul separatiştilor, forţând în acelaşi timp Kievul să negocieze, poate chiar ani întregi, un armistiţiu cu Rusia FOTO Reuters

Operaţiunile Rusiei din Ucraina au ca scop transformarea regiunii Donbas într-un nou „conflict îngheţat” în spaţiul postsovietic, la fel cu cel din Transnistria. De asemenea, Moscova urmează să menţină „trupele de pace” şi să tergiverseze negocierile cu Kievul, scrie publicaţia britanică „Financial Times”.

„Suntem în faţa celei mai grave crize în materie de securitate din ultimele decenii”, a declerat Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei.

Noua situaţie din Ucraina urmează să alimenteze cererile oficialilor americani în vederea trimiterii unor tehnologii militare mult mai sofisticate armatei ucrainene. Cu toate acestea, o asemenea decizie nu ar însemna nimic altceva decât o destabilizare profundă a regiunii, avertizează o serie de analişti consultaţi de FT.

Deşi mulţi oficiali europeni, cât şi din Rusia vorbesc despre o „invazie” a militarilor ruşi în Ucraina, consultanţii din domeniul militar evită să folosească un asemenea termen. Cu toate acestea, experţii nu exclud o intervenţie mult mai consistentă a Rusiei în Ucraina.

„În momentul de faţă este vorba despre un conflict la scară redusă. Armata rusă nu a fost în acţiune, iar numărul militarilor implicaţi este de circa 2.000”, precizează analistul Pavel Felgenhauer, potrivit FT.

În acest context, o serie de experţi din domeniul securităţii consideră că unul dintre obiectele Rusiei este să diminueze cât mai mult presiunile asupra rebelilor pro-ruşi din Ucraina, pentru a se ajunge în cele din urmă la un conflict îngheţat.

„Obiectivul Rusiei este să diminueze presiunile asupra separatiştilor, pentru a se ajunge la un conflict îngheţat”, afirmă generalul Nico Tak, comandantul Centrului de criză al NATO.

Publicaţia Financial Times scrie că un asemenea conflict îngheţat ar însemna ca multe teritorii din estul Ucrainei să rămână sub controlul separatiştilor, forţând în acelaşi timp Kievul să negocieze, poate chiar ani întregi, un armistiţiu cu Rusia.

Într-un asemenea scenariu, centrul industrial din Donbas ar urma să fie transformat într-o zonă precum Transnistria sau Abhazia, regiuni aflate sub ocupaţia ruşilor, mai scrie publicaţia britanică „Financial Times”.

Astfel, concluzionează jurnaliştii FT, Moscova şi-ar putea atinge obiectvul de a bloca orice şansă a Ucrainei să adere la NATO.

Joi, mai multe coloane de tancuri şi circa 1000 de militari au intrat în Ucraina prin intermediul frontierei sudice Novoazovsk, situată la aproximativ 100 de kilometri de oraşul Doneţk, considerat un fief al separatiştilor proruşi. Informaţia a fost negată de Federaţia Rusă.

Totodată, Kievul a cerut „ajutor militar de anvergură“ din partea Uniunii Europene pentru ceea ce a numit „o invazie rusă nedisimulată“, a transmis joi ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite