EXCLUSIV Fost consilier economic la Kremlin: „Singura soluție pentru ca România să fie protejată e victoria împotriva lui Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un interviu exclusiv acordat pentru „Adevărul”, Andrei Illarionov, fost consilier economic șef al lui Vladimir Putin, vorbește despre liderul de la Kremlin și despre cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina.

Andrei Illarionov a fost consilierul lui Vladimir Putin timp de cinci ani FOTO Denis Grigorescu
Andrei Illarionov a fost consilierul lui Vladimir Putin timp de cinci ani FOTO Denis Grigorescu

Fost consilier economic șef al președintelui Vladimir Putin (în perioada 2000-2005) și analist senior la Centrul pentru Politici de Securitate din Washington DC-Statele Unite, Illarionov are o vastă experiență.

Licențiat în economie și cu un doctorat în economie obținut la Universitatea de Stat din Leningrad în 1987, Andrei Illarionov a fost în perioada 1992-1993 consilier economic al premierului rus Igor Gaidar. Iar în 1994 a fondat Institutul pentru Analiză Economică, al cărui director a fost timp de șase ani.

În primăvara lui 2000, Vladimir Putin l-a numit consilier economic șef și reprezentant personal al său în G8.

În decembrie 2005, Andrei Illarionov și-a dat demisia din funcția de consilier economic șef al lui Vladimir Putin, spunând că Rusia nu mai e liberă politică și că e condusă de o elită autoritară și coruptă.

Dintr-un consilier loial lui Vladimir Putin, Andrei Illarionov a devenit unul dintre opozanții săi cei mai puternici.

În februarie 2014, înainte de intervenția Rusiei în Crimea, Andrei Illarionov a prezis că Vladimir Putin urmează să pună la cale o operațiune militară pentru a avea controlul politic asupra Ucrainei. Prezent în acest an la București la Summitul Mării Negre, Andrei Illarionov a vorbit, într-un amplu interviu exclusiv pentru Adevărul, despre cum vede viitorul geopolitic al Europei de Est și viitorul războiului din Ucraina, făcându-i totodată un altfel de portret liderului de la Kremlin, pe care îl cunoaște foarte bine.

ADEVARUL: Ați lucrat timp de cinci ani cu Vladimir Putin. Care a fost prima impresie despre liderul de la Kremlin și care este impresia acum?

Andrei Illarionov: Aș spune că impresia este aceeași. Vladimir Putin este foarte bine organizat, foarte inteligent și extrem de concentrat în a își atinge obiectivele. Dacă își propune ceva, e extrem de serios și pregătește diferite opțiuni pentru a duce acel obiectiv la îndeplinire. Iar asta nu înseamnă una sau două opțiuni, ci zeci de opțiuni. Și dacă vrea cu adevărat să obțină ceva, nu va uita acel lucru și nu se va lăsa până nu îl obține. Este foarte insistent și deopotrivă concentrat.

Andrei Illarionov a devenit un critic al lui Vladimir Putin
Andrei Illarionov a devenit un critic al lui Vladimir Putin

În primii trei ani ca președinte, Vladimir Putin părea interesat să fie de partea lumii vestice. S-a împrietenit cu fostul premier britanic Tony Blair, iar prima sa vizită peste hotare a fost la Londra. Tony Blair a fost primul lider străin care l-a vizitat pe Putin în Rusia. De ce s-a întors Vladimir Putin împotriva Vestului în loc să fie de partea Vestului?

Este o temă ce ar putea face obiectul a mii de studii. Iar persoana sau persoanele care vor reuși să răspundă la întrebarea pe care mi-ați pus-o vor lua Premiul Nobel.

Am propria mea teorie privind întrebarea mea dumneavoastră. Întrebarea ce se pune este când și de ce s-a întors Vladimir Putin împotriva Vestului. M-ați întrebat de ce s-a întors Putin împotriva Vestului, dar mai înainte e necesar să precizez când s-a întors împotriva Vestului. Iar asta nu garantează răspunsul corect la întrebarea dumneavoastră, dar ajută la formularea unor răspunsuri. Iar răspunsul este anul 2003. Principalul eveniment din 2003, și care l-a făcut pe Putin să își schimbe abordarea față de Vest, a fost războiul din Irak. Iar Putin s-a opus cu multe argumente războiului din Irak.

„Cei care sunt interesați de pace fără victorie nu vor obține victoria”

Cine îl poate opri pe Vladimir Putin? Poate fi oprit?

Da, e posibil ca Vladimir Putin să fie oprit. Dacă țările iubitoare de pace și libertate ar forma o uniune și și-ar propune să termine cu regimul lui Putin ar reuși. Până acum, din câte știu, nimeni nu și-a propus ținta asta. Nici președintele Statelor Unite, nici liderii europeni, nici chiar președintele Ucrainei. Președintele Zelenski propune propria sa formulă de pace, însă nu a propus formula victoriei.

Și asta e marea diferență. Pace sau victorie. Cea mai importantă e victoria.

Andrei Illarionov în dialog cu jurnalistul Denis Grigorescu
Andrei Illarionov în dialog cu jurnalistul Denis Grigorescu

Și ce e mai posibilă ca finalitate pentru războiul din Ucraina? Pacea sau victoria?

Pacea e imposibilă fără victorie. Iar cei care sunt interesați de pace fără victorie nu vor obține victoria. Este clar că fie va fi victoria noastră sau victoria lui Putin. Nu există cale de mijloc. Inclusiv Vladimir Putin a arătat de mai multe ori că nu vrea pace înainte de a obține o victorie deplină.

Rusia și-a transformat industria într-o economie de război, cu aproximativ 40% din bugetul național alocat apărării și securității în acest an. Cât de mare e riscul ca această creștere masivă a economiei de război a Rusiei să producă o implozie a întregii economii rusești?

Riscul e aproape zero. Rusia are o economie eficientă, o economie liberală clasică. E o economie de piață, chiar dacă nu e o economie liberă. Și dovada cea mai clară e că economia din Rusia performează foarte bine, în ciuda sancțiunilor grele impuse de Washington și Bruxelles acum peste doi ani.

Ar putea fi România în viitor o țintă pentru Rusia?

Nu putem exclude această ipoteză. Nu vreau să sperii pe nimeni. Însă dacă Putin va fi lăsat, ar putea face din România o țintă. În schimb, Republica Moldova e o țintă. Presupunând că Moldova ar fi de partea Ucrainei, nu ar fi vreo cale de a apăra Moldova dacă Ucraina cade.

România e membră NATO, dar e acest fapt suficient ca România să fie protejată? Singura soluție este o victorie împotriva lui Putin și a regimului său.

Cu tot respectul, se poate apăra Polonia de una singură, se pot apăra țările baltice singure? Singura cale de a avea securitate pe termen mediu pentru toate aceste țări și pentru continentul european este să terminăm cu regimul lui Putin. Dacă Putin nu va fi oprit și dacă va continua aceeași abordare ca până acum, există riscul ca Putin să meargă mai departe, dacă e lăsat.

Cum vedeți rolul României în regiunea Mării Negre în contextul războiului din Ucraina?

România joacă deja un rol foarte important în susținerea Ucrainei în diferite modalități. Însă un detaliu crucial este garantarea rutei maritime de-a lungul coastei pentru navele din Ucraina, ca și pentru navele din alte țări ce iau grâu din Ucraina sau alte produse pentru export în toată lumea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite