Podul Crimeii ar putea fi distrus în următoarele luni. Rachetele ATACMS i-ar putea da lovitura de grație, spune șeful GUR
0Ucraina lucrează la o „soluție complexă“ care ar putea distruge podul Kerci din Crimeea ocupată în următoarele luni, a declarat șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, pe 2 august.
Vorbind la televiziunea națională, acesta a declarat că „se lucrează în continuare“ pentru a distruge structura care leagă continentul rus de peninsulă și care a fost o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă în Ucraina.
„Toată lumea lucrează la lovituri cu rază lungă de acțiune și (la distrugerea podului din Crimeea), Toate acestea necesită, să spunem, o soluție complexă“, a declarat Budanov citat de Ukrinform.
Când a fost întrebat dacă podul va fi distrus în următoarele câteva luni, el a răspuns: „Sunt șanse, Sunt șanse“.
Rachetele ATACMS ar putea distruge podul
Budanov crede că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune pe care Biden le-a introdus în sfârșit în Ucraina în ultimele luni ar putea distruge în cele din urmă podul. Potrivit șefului GUR, cei care susțin că ATACMS nu este suficient de puternic pentru a face treaba greșesc: „Ar trebui să citească manualele tehnice. Singura întrebare este numărul lor, dar, în principiu, aceste rachete ne vor permite să îndeplinim o astfel de misiune”.
Podul a fost grav avariat de loviturile ucrainene din octombrie 2022 și iulie 2023, determinând Rusia să ia măsuri pentru a apăra în continuare structura.
O macara de construcție plutitoare ar fi fost observată în Strâmtoarea Kerch luna trecută, iar numărul de barje pentru a proteja podul de dronele navale ucrainene a crescut.
Autoritățile numite de Rusia în Crimeea ocupată închid în mod regulat traficul pe pod, pe fondul unor rapoarte privind explozii și atacuri cu drone.
Marina ucraineană a declarat în iunie că distrugerea podului Kerci din Crimeea ocupată nu ar mai avea același efect acum, deoarece Rusia abia îl mai folosește în scopuri militare.
Vasil Maliuk, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), nu a exclus faptul că Rusia ar putea încerca să utilizeze din nou structura pentru aprovizionarea cu arme după ce aceasta va fi complet restaurată.
Rusia nu va putea doborî sistemul energetic ucrainean
Budanov a mai spus că atacurie ucrainene nu vor putea „doborî” complet sistemul energetic rus, la fel cum nici Rusia nu îl va putea „doborî” pe cel ucrainean.
„Toate aceste noduri sunt foarte puternic protejate. Așa cum încercăm noi să le protejăm, în Rusia au loc măsuri similare. Rușii au mers pe calea creșterii sistemelor de apărare antiaeriană, au mai multe capacități pentru asta, pentru că ei sunt producătorii acestor sisteme”, a spus Budanov.
Budanov crede că loviturile ucrainene asupra energiei rusești pot îngreuna viața rușilor.
„Sistemul sovietic a fost ramificat și duplicat maxim, condiționat să fie trei sau patru dublări în anumite noduri”, a subliniat șeful GUR.
Șeful GUR mai spune că pentru a nu duce războiul până la ultimul ucrainean, tehnologiile moderne ar trebui să fie implicate maxim în operațiunile militare.
„Tehnologia va fi foarte importantă în acest război”, a remarcat șeful GUR, „ca să nu ducem războiul până la ultimul cetățean”.
Budanov consideră că răspunsul la superioritatea Rusiei în trupe este tehnologia de luptă, în care Ucraina a devenit lider mondial, înlocuind oamenii de pe câmpul de luptă ori de câte ori este posibil cu noi variante de drone și război electronic.
Tehnologia este cheia unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale lui Budanov: războiul împotriva Rusiei cu ajutorul dronelor cu rază lungă de acțiune.