Europol: Criminalitatea organizată s-a extins în toată Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studiul arată în mod clar un grad ridicat de
organizare a bandelor infracţionale şi modul strâns în care lumea interlopă se
împleteşte cu aspectele legale ale vieţii.
Studiul arată în mod clar un grad ridicat de organizare a bandelor infracţionale şi modul strâns în care lumea interlopă se împleteşte cu aspectele legale ale vieţii.

Un raport al organizaţiei europene de poliţie Europol, dat luni publicităţii la Lisabona, arată că ameninţarea pentru Uniunea Europeană şi cetăţenii ei nu a fost niciodată atât de mare, criminalitatea organizată extinzându-se în toate zonele UE, transmite dpa.

Raportul arată că pandemia a dat ''condiţii ideale'' infractorilor să atace cetăţenii, companiile şi entităţile publice, transmite Agerpres.

Analiza a fost făcută de experţii Europol pe baza a mii de cazuri şi informaţii de la anchetatori şi servicii de securitate de pe teritoriul Uniunii Europene.

Una dintre concluziile raportului este aceea că 70% din bandele şi reţelele infracţionale sunt active în cel puţin trei state membre UE. Cel puţin 40% dintre bandele infracţionale sunt implicate în traficul de droguri, de departe cea mai răspândită activitate infracţională în UE.

Studiul arată în mod clar un grad ridicat de organizare a bandelor infracţionale şi modul strâns în care lumea interlopă se împleteşte cu aspectele legale ale vieţii.

Bandele infracţionale sunt organizate aidoma companiilor, cu diferite niveluri de management. Peste 80% din reţelele infracţionale au folosit structuri de afaceri legale şi cel puţin 60% dintre bande au utilizat mita ca mijloc de a-şi continua afacerile.

Spălarea banilor a fost organizată în mod profesionist şi a fost creat un sistem financiar interlop, menţionează raportul, care adaugă că bandele infracţionale vor profita de toate posibilităţile pentru a submina economiile europene.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite