Zeci de agricultori din Spania, arestați pentru utilizarea frauduloasă a apei, în timp ce țara este afectată de secetă

0
Publicat:

Poliția spaniolă a arestat 26 de persoane în ultimele luni pentru o presupusă metodă ilegală de utilizare a apei din puțuri pentru a cultiva fructe subtropicale, în timp ce țara se confruntă cu seceta, relatează CNN. 

Spania se confruntă cu seceta FOTO: Profimedia
Spania se confruntă cu seceta FOTO: Profimedia

Garda Civilă din Spania a declarat că o investigație de patru ani a descoperit 250 de fântâni și iazuri ilegale în districtul Axarquia, la est de Malaga, de-a lungul coastei mediteraneene, o zonă afectată de secetă.

Pe lângă cele câteva zeci de persoane arestate, 44 de persoane sunt investigate în cadrul presupusei scheme, care se estimează că a provocat pagube de aproape 11 milioane de dolari.

Guvernul regional din sudul Andaluziei a impus restricții stricte de utilizare a apei pentru această zonă, care este afectată de „o secetă prelungită și excepțională” din iunie 2021.

Mai recent, regiuni-cheie producătoare de alimente din sudul Spaniei, în apropiere de Sevilla și Corboda, și din nord-estul Spaniei, în apropiere de Barcelona, au înregistrat precipitații scăzute și temperaturi ridicate, a raportat guvernul central spaniol.

Aprilie a fost cea mai caldă și cea mai secetoasă lună din ultimii 62 de ani, fiind înregistrate doar 22% din cantitatea normală de precipitații, a declarat vineri agenția națională de meteorologie spaniolă AEMET.

Majoritatea fructelor care ar fi fost cultivate cu apă din puțurile ilegale au fost avocado și mango, iar printre suspecți se numără agricultori,  afaceriști și lucrători la proiecte de irigații comunitare, a declarat pentru CNN biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga.

Ancheta autorităților privind presupusa schemă de puțuri ilegale a început cu o plângere adresată unității de investigații de mediu a Gărzii Civile în urmă cu patru ani. Ulterior, diverși agricultori au declarat autorităților că au surprins, de asemenea, utilizarea ilegală a apei, a precizat poliția spaniolă.

Printre cele 44 de persoane anchetate se numără cei care vând și instalează țevi și echipamente de irigații și pompe pentru a scoate apa din puțuri.

Poliția a precizat că au fost implicați procurori din Malaga specializați în infracțiuni de mediu, împreună cu un magistrat de la un tribunal din orașul Velez Malaga.

Cele 26 de persoane arestate au fost aduse în repetate rânduri în fața magistratului de acolo, dar au fost eliberate imediat, cu acuzații în curs de soluționare, a declarat pentru CNN biroul de presă al Gărzii Civile din Malaga.

Poliția a precizat că ancheta include presupuse infracțiuni împotriva resurselor naturale și a mediului și utilizarea frauduloasă a apei.

EuropaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite