Eurogrupul a dat Atenei primii bani din al treilea pachet de ajutor. Grecia a plătit Banca Centrală Europeană la timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din cei 13 miliarde de euro, primiţi de Grecia în numerar, 12 miliarde de euro sunt pentru plata datoriilor. Un miliard de euro va fi folosit de statul elen pentru plata arieratelor
Din cei 13 miliarde de euro, primiţi de Grecia în numerar, 12 miliarde de euro sunt pentru plata datoriilor. Un miliard de euro va fi folosit de statul elen pentru plata arieratelor

Miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat, miercuri seara, o primă tranşă din cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, fapt care le-a permis autorităţilor de la Atena să achite rata scadentă joi dintr-un împrumut de la Banca Centrală Europeană.

Ultimele obstacole au fost ridicate miercuri prin voturile Parlamentelor german şi olandez, care au aprobat cel de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia în decurs de cinci ani, în valoare de 86 de miliarde de euro. Ulterior, miniştrii de Finanţe din zona euro au avut o teleconferinţă în cadrul căreia au aprobat eliberarea unei prime tranşe în valoare de 26 de miliarde de euro, care va fi împărţită în mai multe plăţi, notează Mediafax.

Grecia a primit 13 miliarde de euro la timp pentru a achita Băncii Centrale Europene rata de 3,4 miliarde de euro, scadentă astăzi. Alţi 10 milioane de euro vor fi puşi deoparte pentru băncile elene aflate în dificultate, iar restul de trei miliarde de euro vor fi acordaţi Atenei în schimbul unor progrese privind reformele, în lunile următoare, a anunţat Eurogrupul vineri.

Grecia a plătit rata la BCE 

Grecia a răscumpărat de la BCE obligaţiuni în valoare de 3,4 miliarde euro, ajunse la maturitate, din prima tranşă, de 23 de miliarde de euro, primită din noul program de susţinere financiară de 86 de miliarde de euro, a declarat un oficial guvernamental citat de Reuters.

„Plata a fost făcută, fondurile sunt pe drum“, a spus oficialul.

Din cei 13 miliarde de euro, primiţi de Grecia în numerar, 12 miliarde de euro sunt pentru plata datoriilor. Un miliard de euro va fi folosit de statul elen pentru plata arieratelor.

Alte 10 miliarde de euro, sub formă de certificate ESM (Mecanismul european de stabilitate), vor fi utilizate pentru susţinerea băncilor elene aflate în dificultate, conchide Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite