Euro-magistraţi din Kosovo, acuzaţi că au luat mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membri ai Misiunii Europene de Poliţie şi Justiţie din fosta provincie sârbă, implicaţi într-un grav scandal de corupţie

Nici nu a intrat bine în funcţie, că noua Comisie Europeană trebuie să gestioneze un grav scandal de corupţie în care este implicată  Misiunea Europeană de Poliţie şi Justiţie (EULEX), din Kosovo. Un procuror al EULEX a denunţat corupţia din rândul funcţionarilor de rang înalt ai misiunii UE. Procurorul britanic Maria Bamieh a adus astfel de acuzaţii la adresa procurorului şef al misiunii, Jaroslava Novotna (Cehia) şi a fostului judecător  EULEX, italianul Francesco Florit. 

Ea îi acuză de luare de mită, de la politicienii şi mediul de afaceri kosovar pentru a clasifica cazurile legate crimă organizată şi pentru a achita persoane bănuite de infracţiuni grave.

Bamieh l-a acuzat, de asemenea, pe procurorul canadian Jonathan Ratel că a încerca să o împiedice să divulge astfel de informaţii.

 350.000 de euro pentru a clasa dosare

Potrivit presei locale, lui Novotna şi Florit li s-au oferit suma de aproape 350.000 de euro pentru a clasa dosare. Bamieh, care face parte din Misiune încă de la începutul acesteia, în 2008, şi care a fost în ultima perioadă şefa Unităţii însărcinate cu Infracţiuni Financiare, a fost suspendată , cu câteva zile înainte de izbucnirea scandalului,

 pe 28 octombrie.

„Vor să mă pedepsească pentru ceea ce am descoperit din întâmplare, făcându-mi pur şi simplu treaba“, a declarat Bamieh. Procuroarea  a anunţat că informaţiile de care ea dispune „ar trebui să şocheze Uniunea Europeană“. 

Informaţiile ar trebui să şocheze UE, pentru că EULEX cheltuie inutil banii contribuabililor şi nu face nimic pentru poporul din Kosovo“, a precizat Maria Bamieh .

Publicaţia „Jutarnji List“ din Zagreb susţine că acuzaţiile procurorului britanic arată impactul pe care lumea interlopă din Kosovo şi o parte a clasei politice locale au avut-o asupra EULEX.

Procurorilor şi judecătorii EULEX trebuie să pună în aplicare standardele juridice europene în Kosovo, dar au îmbrăţişat obiceiurile locale, scrie publicaţia sârbă „Politika“.

„Anchetă aprofundată“

Şeful Misiunii europene de Poliţie şi Justiţie (Eulex) în Kosovo Gabriele Meucchi a declarat că acuzaţiile cu privire la fapte de corupţie formulate împotriva a trei oficiali din cadrul Misiunii vor face obiectul unei „anchete aprofundate“, relatează AFP. Un procuror şi anchetatori din cadrul poliţiei au fost însărcinaţi cu acest dosar, a precizat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite