Erdogan le interzice migranţilor să traverseze Marea Egee şi se pregăteşte să meargă la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barcă cu migranţi ilegali salvaţi după naufragiu în Marea Egee FOTO Arhivă
Barcă cu migranţi ilegali salvaţi după naufragiu în Marea Egee FOTO Arhivă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ordonat gărzilor de coastă să împiedice migranţii care traversează Marea Egee, au anunţat mass-media turce în noapte de vineri spre sâmbătă, scrie AFP.

„La ordinul preşedintelui (...) nicio autorizaţie nu va mai fi acordată migranţilor care traversează Marea Egee din cauza pericolului pe care aceasta îl reprezintă“, a indicat serviciul gărzilor de coastă, citat de agenţia Anadolu. 

Potrivit Reuters, gaze lacrimogene şi fumigene au fost lansate sâmbătă la frontiera Turciei cu Grecia, într-o nouă escaladare a tensiunilor cu privire la prezenţa migranţilor care încearcă să ajungă pe teritoriul Uniunii Europene. 

Un corespondent al agenţiei Reuters, aflat în zonă, a transmis că proiectilele veneau dinspre teritoriul Turciei şi erau lansate în direcţia poliţiei elene la punctul de trecere a frontierei de la Kastanies.

Turcia a acuzat vineri Uniunea Europeană că se foloseşte de migranţi ca unealtă politică. 

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat la 28 febriarie deschiderea frontierelor turce către UE, câteva mii de migranţi s-au îndreptat către Grecia, amintind Europei de criza migraţiei din 2015.

Uniunea Europeană a denunţat aprig un „şantaj“ pe tema migraţiei, în contextul în care Ankara reclamă o susţinere occidentală în Siria, o ţară în care Turcia poartă o operaţiune militară şi se confruntă cu un aflux de deplasaţi către frontiera sa.

UE a transmis vineri un mesaj migranţilor care viza să-i descurajeze să se îndrepte către frontiera turco-greacă.

În acest context tensionat, Recep Tayyip Erdogan este aşteptat luni la Bruxelles pentru o vizită de lucru.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite