Erdogan, despre înţelegerea cu Suedia şi Finlanda: „Toate punctele sensibile ale Turciei sunt incluse în acord”. Ce trebuie să facă cele două state nordice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că toate punctele sensibile ale Turciei au fost incluse în acordul încheiat cu Finlanda şi Suedia, iar cele două state nordice trebuie să-şi îndeplinească promisiunile cu privire la grupările kurde, inclusiv schimbarea legilor, înainte de a trimite ratificarea candidaturii lor la NATO către Parlament, relatează BBC.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat în cursul zilei de joi că Finlanda şi Suedia vor semna, marţi, protocoalele de aderare la alianţa militară.

Cu toate acestea, liderul turc Erdogan a spus că Helsinkiul şi Stockholmul trebuie să-şi îndeplinească promisiunile pe care le-au făcut Turciei într-un acord de ridicare a dreptului de veto cu privire la candidaturile lor de aderare la NATO.

Erdogan a mai spus că Stockholmul s-a angajat să extrădeze 73 de „terorişti”.

El a spus că semnarea acordului trilateral este o recunoaştere a punctelor sensibile ale Ankarei în privinţa terorismului şi reprezintă o „victorie diplomatică” pentru Turcia.

În timpul unei conferinţe de presă, Erdogan a afirmat că eforturile trebuie intensificate pentru o încetare a focului de durată în Ucraina.

Turcia a cerut Finlandei şi Suediei extrădarea a 33 de persoane care fac parte din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi mişcării „Fetö” a lui Fethullah Gülen, pe care le consideră „teroriste”, a anunţat, miercuri, ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag,

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite