Erdogan cere liderilor lumii să ia măsuri împotriva clericului Fethullah Gulen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Recep Tayyip Erdogan FOTO Getty Images
Recep Tayyip Erdogan FOTO Getty Images

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a făcut un apel către liderii lumii prezenţi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la Washington pentru a lua măsuri împotriva clericului Fethullah Gulen şi a ”reţelei sale teroriste”, care ar reprezenta un risc la adresa securităţii poporului turc. Autorităţile turce îl acuză pe clericul islamist de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, informează Reuters.

”Cer prietenilor noştri să ia rapid măsurile necesare pentru propria lor securitate şi pentru viitorul naţiunilor lumii împotriva organizaţiei teroristre guleniste”, a declarat preşedintele turc în discursul său din faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite.

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă.

Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

Clericul Gulen neagă toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.

De asemenea, preşedintele turc s-a folosit de discurs pentru a cere o soluţie politică imediată pentru criza siriană.

”Incursiunea militară turcă din nordul teritoriului sirian a dus la restabilirea păcii, a echilibrului şi stabilităţii într-o regiune lipsită de speranţă”, a declarat liderul turc.

Recep Tayyip Erdogan a continuat să acuze statele europene pentru că nu-şi respectă promisiunile privind aderarea Turciei la UE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite