Erdogan ameninţă din nou să „îngheţe” aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE (Arhivă)
FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţă din nou, luni, să ”îngheţe” aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, cu o zi înaintea unui summit tripartit - cu Rusia şi Iranul - la Teheran, relatează AFP.

Erdogan a somat cele două ţări nordice, la un summit NATO, la sfârşitul lui iunie, la Madrid, ”să-şi asume partea” în lupta împotriva terorismului de care acuză organizaţii kurde în nordul Siriei, ameninţând că altfel revine asupra acordului extinderii Alianţei Nord-Atlantice.

”Noi am adoptat o atitudine extrem de clară în vederea unei continuări a extinderii NATO (...). Vreau să amintesc din nou că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile”, a ameninţat Recep Tayyip Erdogan în faţa presei, în urma unei şedinţe a Guvernului său.

”Constatăm mai ales să Suedia nu transmite o imagine bună în acest subect”, acuză el.

Recep Tayyip Erdogan urmează să plece luni la Teheran, unde se întâlneşte marăţi cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi iranian Ebrahim Raisi, de la care speră să obţină o undă verde în vederea unei intervenţii armate în nord-vestul Siriei.

Ankara ameninţă de la sfârşitul lui mai că lansează o nouă operaţiune, cu scopul de a crea o ”zonă de securitate” cu o lungime de 30 de kilometri la frontiera sa.

Teheranul şi Moscova şi-au exprimat opoziţia faţă de o asemenea ofensivă.

Rusia, Turcia şi Iranul sunt trei actori majori în războiul care devastează Siria din 2011. Moscova şi Teheranul susţin regimul lui Bashar al-Assad, iar Ankara susţine rebeli sirieni.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite