Emoţii pentru Macron. Francezii votează duminică în al doilea tur al alegerilor legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:
franta alegeri

Francezii votează, duminică,în al doilea tur al alegerilor legislative franceze din 2022. Potrivit ultimelor sondaje, coaliţia prezidenţială Ensemble! ar putea ieşi pe primul loc la aceste alegeri, în faţa celor de la Nupes, condusă de Jean-Luc Mélenchon.

La două luni după realegerea sa împotriva extremei drepte, Emmanuel Macron, un lider liberal de centru, speră să obţină o nouă majoritate absolută în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului, unde sunt 577 de deputaţi.

48 de milioane de alegători care sunt chemaţi la vot duminică de la ora 08.00 dimineaţa. Pentru a ţine cont de diferenţa orară, unii alegători de peste mări au început totuşi să voteze sâmbătă. Mai întâi în St-Pierre-et-Miquelon, un arhipelag de lângă coasta Canadei, la 12:00 (la Paris), apoi în Guyana, în America de Sud şi de Nord şi în insulele franceze din Caraibe, Martinica, Guadelupa , Saint-Martin şi Saint-Barthélemy.

NUPES şi coaliţia prezidenţială franceză au făcut un ”meci egal” în turul întâi al alegerilor legislatve,.

La primul tur de scrutin de duminica trecută, aproape 53% din electorat nu s-a deplasat la urne.

Principala necunoscută este rezultatul final adică dacă Emmanuel Macron, reales acum două luni, va putea sau nu să obţină o majoritate absolută de 289 de deputaţi din 577 câte numără Adunarea naţională, sinonimă cu aplicarea integrală a programului său electoral. Ultimele sondaje de opinie nu îi garantează deloc această şansă liderului de la Elysée.

Opoziţia – formta în principal din aleşii Nupes -  urmează să fie în următorii 5 ani mult mai activă şi zgomotoasă decât cea din primul mandat al lui Macron. În acest sens s-a exprimat dealtfel déjà Jean-Luc Mélenchon. «Dacă va câştiva Macron, dacă obţine majoritatea absolută, vom avea multă vraişte şi dezordine» a spus stângistul la ultima sa conferinţă de presă. 

Reuniunea naţională, partidul extremei drepte condus de Marine Le Pen, ajuns pe poziţia a treia după primul tur, vrea «100 de deputaţi» în viitorul Parlament. Un  obiectiv care probabil nu se va îndeplini având în vedere că institutele de sondaje creditează RN cu doar 20-50 de aleşi.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite