Emmanuel Macron spune că Franţa şi Regatul Unit vor pleda pentru o zonă protejată la Kabul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Franţa şi Regatul Unit vor pleda, luni, la ONU, pentru crearea unei zone protejate – “safe zone” – la Kabul, în care să se poată continua operaţiunile umanitare, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron pentru Journal du Dimanche, conform AFP.

“Londra şi Paris elaborează un proiect de rezoluţie care vizează definirea, sub control ONU, a unei ‘safe zone’ la Kabul, care să permită continuarea operaţiunilor umanitare. Este foarte important. Ar oferi un cadru Naţiunilor Unite să acţioneze de urgenţă şi ar permite mai ales ca fiecare să îşi asume responsabilităţi şi comunitatea internaţională să menţină o presiune asupra talibanilor”, a afirmat Macron, care participă la un summit regional la Bagdad.

Începute în urmă cu două săptămâni odată cu preluarea controlului Kabulului de către talibani, operaţiunile de evacuare din Afganistan a afganilor care fug de regim sunt în faza finală, data limită pentru retragerea soldaţilor americani fiind 31 august.

Cel puţin 13 soldaţi americani şi 90 de oameni au murit în urma a două explozii, iar mai mult de 150 au fost răniţi. O ramură a grupării Stat Islamic a revendicat atacul.

Talibanii au spus că au pierdut în acest atac mai mulţi oameni decât Statele Unite. Cel puţin 28 de militanţi au fost ucişi, a declarat un oficial pentru Reuters.

„Am pierdut mai mulţi oameni decât americanii”, a spus oficialul care a refuzat să fie numit. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite