Emmanuel Macron le-a cerut europenilor, la Dresda, să ia atitudine împotriva extremismului | VIDEO

0
Publicat:

Preşedintele Emmanuel Macron a făcut apel la europeni, de la Dresda, în fosta RDG, să se „trezească” în faţa ascensiunii extremei drepte şi a ameninţărilor externe, cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor europene europarlamentare, notează AFP, scrie AGERPRES.

Emmanuel Macron FOTO: EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO: EPA-EFE

Aproximativ 45 de minute, într-o atmosferă demnă de o întâlnire electorală, alternând între franceză şi germană, şeful statului francez, aplaudat la fiecare afirmaţie despre apărarea democraţiei sau libertăţii în Europa, şi-a energizat audienţa, comentează agenţia franceză de presă.

„Să privim în jurul nostru fascinaţia pentru regimurile autoritare, să privim în jurul nostru la momentul iliberal în care trăim”, a spus acesta în faţa bisericii martir Frauenkirche (Maica Domnului) din Dresda, distrusă de bombardamentele aliate în 1945 şi reconstruită după reunificarea Germaniei.

Tabăra sa, despre care se consideră că ar avea 16% din intenţiile de vot pe 9 iunie, este ea însăşi în dificultate împotriva Adunării Naţionale, partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, care ar putea câştiga de două ori mai multe voturi.

La doi ani de la începutul invaziei în Ucraina, Europa se află într-un „moment fără precedent în istoria sa”, care o obligă să se gândească ea însăşi la apărarea şi securitatea sa, a avertizat Macron, în faţa a mii de tineri germani, cehi şi polonezi şi în prezenţa preşedintelui german Frank Walter-Steinmeier.

Spun acest lucru într-un loc din Europa care a trăit într-o jumătate complet diferită a secolului 20 decât ţara mea, o jumătate care „a cunoscut dominaţia sovietică” timp de 45 de ani şi apoi şi-a construit „propria cale” după căderea Zidului Berlinului în 1989, a subliniat acesta.

„Nu vom schimba geografia cu Rusia, care astăzi ne ameninţă securitatea şi a atacat Ucraina”, a spus Macron, denunţând „deriva unei puteri autoritare revizioniste care a decis să se joace cu viitorul Europei pentru a construi vise de imperiu”.

Continentul european s-a bazat cu încredere de-a lungul anilor pe aliatul american, care este în continuare principalul furnizor de arme al Ucrainei pentru a o ajuta să respingă agresorul rus.

Dar Statele Unite au acum atenția direcționată asupra Chinei, principalul său rival strategic şi economic, iar posibila realegere a lui Donald Trump în noiembrie complică şi mai mult ecuaţia.

Uniunea Europeană, prinsă între cele două mari puteri, trebuie „să iasă din naivitate şi „să se protejeze mai bine” pe frontul comercial prin construirea „unei preferinţe europene” în anumite domenii şi prin „dublarea” bugetului său pentru a-şi sprijini tranziţia energetică şi digitală, a insistat Macron.

În faţa provocărilor, „Germania poate conta pe Franţa şi Franţa contează pe Germania”Europa poate conta pe noi şi noi contăm pe Europa, a afirmat aceasta. „Puteţi conta pe mine şi eu contez pe dumneavoastră!”, a concluzionat Macron.

Emmanuel Macron este primul preşedinte francez care efectuează o vizită de stat în estul Germaniei după Francois Mitterrand în 1989.

Fosta RDG comunistă, şi în special Saxonia, este, de asemenea, un teritoriu unde avansează partidul de extremă dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), care profită de teama de decădere şi de străini din aceste regiuni mult timp decuplate de Occident.

La Berlin, cei doi preşedinţi au petrecut mult timp pe locul impunătorului memorial al Holocaustului, în memoria celor şase milioane de evrei ucişi de nazişti.

Emmanuel Macron urmează să primească Premiul Internaţional pentru Pace din Westfalia, la Munster (vest), pentru „angajamentul său faţă de Europa”, după care se va întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Meseberg, lângă Berlin, pentru un consiliu de miniştri franco-german.

Cei doi vor încerca să-şi reducă diferenţele privind sprijinul pentru Ucraina şi viitorul Europei şi să stimuleze cuplul franco-german, care rămâne forţa motrice a UE.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite