Elveţia se pregăteşte de un referendum care ar putea pune capăt liberei circulaţii cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pilotguides.com
FOTO pilotguides.com

Cu trei luni înainte de referendumul care ar putea pune capăt liberei circulaţii cu UE, Guvernul elveţian îi îndeamnă pe alegători să se pronunţe pentru menţinerea acestui regim.

La 17 mai, elveţienii vor fi chemaţi la urne în cadrul unui referendum constrângător numit „Momentul Brexit al Elveţiei“. Ei vor trebui să se pronunţe dacă vor sau nu menţinerea regimului de liberă circulaţie cu UE.

Iniţiat de Partidul Poporului, o formaţiune politică eurosceptică, referendumul reflectă neliniştea elveţienilor faţă de afluxul de străini, care reprezintă aproape un sfert din cei 8,5 milioane de locuitori ai Elveţiei, transmite Reuters.

Într-un comunicat adresat alegătorilor, Guvernul elveţian invită la menţinerea regimului de liberă circulaţie cu UE. În cazul unui vot favorabil euroscepticilor, Elveţia riscă să-şi piardă accesul privilegiat la piaţa unică europeană, vitală pentru o economie bazată pe exporturi. În plus, ar putea rămâne în afara spaţiului Schengen şi Acordului de la Dublin în materie de azil. „Aceasta ar avea consecinţe dureroase“, avertizează Guvernul elveţian.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite