Edward Snowden, informatorul care a publicat documente secrete ale NSA, se va adresa Parlamentului European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii internaţionali din Parlamentul European au căzut de acord joi să-i permită informatorului Edward Snowden să comunice cu reprezentanţii comunităţii europene şi să răspundă mai multor întrebări adresate de aceştia printr-o videoconferinţă. Această decizie se opune eforturilor unor europarlamentari conservatori de a împiedica comunicarea cu Snowden, deoarece riscă să afecteze şi mai mult relaţiile transatlantice.

„Avem acum dispoziţia clară de a-i trimite lui Snowden întrebări scrise, la care sperăm să răspundă până la jumătatea lunii ianuarie”, a spus Philipp Albrecht, reprezentantul Partidului Verde din Germania, citat de publicaţia „Der Spiegel”.

Europarlamentarii au întocmit o listă cu mai mult de 20 de interogaţii, care variază de la întrebări precum „Ce mai faci?” şi „Cum putem să te ajutăm?”, până la cereri ale unor detalieri cuprinzătoare cu privire la colectarea informaţiilor de către agenţiile europene.

Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate din SUA, ce a primit azil politic din partea Rusiei, s-a mai adresat Parlamentului European în septembrie, însă doar sub formă scrisă. 

„Acestea nu sunt decizii care ar trebui luate în numele oamenilor, ci aprobate numai de oameni, după dezbateri complet informate şi în cunoştinţă de cauză”, a scris la acea vreme Snowden, referitor la drepturile civile în democraţie.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite