După Polonia, Slovacia anunță că va trimite 13 avioane de luptă MIG-29 Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Slovaciei a anunțat, vineri, 16 martie, că va trimite 13 avioane de luptă de producție sovietică în Ucraina, la o zi după un anunț similar al președintelui Poloniei, marcând o posibilă schimbare semnificativă a aliaților NATO în creșterea livrărilor de arme pentru Kiev, scrie The New York Times.

Slovacia va trimite Ucrainei avioane de producție sovietică FOTO EPA-EFE
Slovacia va trimite Ucrainei avioane de producție sovietică FOTO EPA-EFE

Slovacia, care se învecinează atât cu Ucraina, cât și cu Polonia, declara cu luni în urmă că este gata să trimită avioane de luptă MIG-29 în Ucraina. „Promisiunile trebuie respectate”, a scris premierul Slovaciei, Eduard Heger, pe Twitter . El nu a precizat momentul livrării.

Guvernul slovac a aprobat trimiterea de avioane de luptă MIG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger, intensificând astfel asistența militară acordată Kievului în lupta sa împotriva invaziei rusești, a relatat Reuters.

Slovacia și-a retras flota de 11 avioane MiG-29 vara trecută, iar cele mai multe dintre ele nu mai sunt în stare operațională. Le va trimite pe cele care sunt operaționale, iar restul vor fi folosite pentru piese de schimb.

Slovacia va furniza, de asemenea, o parte din sistemul său de apărare aeriană KUB, a declarat Heger.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat joia trecută că omologul său polonez l-a asigurat că guvernul de la Varşovia ar fi de acord să desfăşoare cu cel de la Bratislava o acţiune comună de furnizare a unor avioane MIG-29 către Ucraina.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunțat că va trimite patru astfel de avioane Ucrainei în câteva zile.

MIG-urile poloneze transferate Ucrainei vor fi înlocuite cu avioane sud-coreene FA-50 şi F-35 americane.

În urma anunțului Poloniei, Casa Albă a declara că decizia de a oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe președintele Joe Biden să furnizeze Kievului avioane americane F-16.

În schimb, Statele Unite se grăbesc să transfere Ucrainei toate echipamentele necesare pentru o contraofensivă majoră în această primăvară, scrie Politico.

Danemarca, deschisă la ideea de a trimite avioane de lupta Ucrainei

Danemarca este "deschisă" la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina pentru a contribui la efortul de război împotriva invaziei rusești, a declarat vineri ministrul danez al apărării, potrivit postului public de televiziune DR, citat de The Guardian. "Nu voi exclude că la un moment dat ar putea fi necesar să analizăm contribuția avioanelor de luptă", a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite