Dosarul „Qatargate”: Eurodeputatul belgian Marc Tarabella cere recuzarea judecătorului

0
Publicat:

  Eurodeputatul belgian Marc Tarabella a fost scos marţi din închisoare pentru a compărea în faţa curţii de apel de la Bruxelles, căreia îi cere recuzarea judecătorului însărcinat cu dosarul pentru corupţie supranumit „Qatargate”, informează AFP.

  Eurodeputatul belgian Marc Tarabella. FOTO: EPA-EFE
Eurodeputatul belgian Marc Tarabella. FOTO: EPA-EFE

O decizie în acest sens va fi făcută publică în următoarele opt zile, probabil pe 14 martie, potrivit Agerpres

Escortat la curtea de apel de trei poliţişti, eurodeputatul socialist de 59 de ani s-a instalat în primul rând, însă nu a luat cuvântul în timpul dezbaterilor.

Marc Tarabella, închis pe 11 februarie în cadrul acestui dosar, îşi clamează nevinovăţia de când a fost pus sub acuzare.

Avocatul său Maxim Toeller a protestat marţi împotriva presupusei subiectivităţi a judecătorului Michel Claise, acuzat că a „descris precis” faptele de corupţie reproşate eurodeputatului, fără distanţa şi prezumţia de nevinovăţie pe care le impune funcţia sa.

„Cum să ai încredere în acest judecător de instrucţie (...)? Când el enumeră indiciile (de culpabilitate), el trebuie să fie atent la ce cuvinte foloseşte”, a declarat Toeller.

Dosarul de care se ocupă judecătorul Claise, care a presupus şi încarcerarea eurodeputatei din Grecia Eva Kaili, anchetează asupra unor suspiciuni de ingerinţă a Qatarului şi Marocului în luările de poziţie din Parlamentul European, prin intermediul unor plăţi cash mediate de fostul eurodeputat italian Pier Antonio Panzeri, şi el inculpat.

Mai exact, în mandatul său de arestare ce l-a vizat pe Tarabella (acuzat de Panzeri că a fost destinatarul acestor plăţi cash), judecătorul Claise scrie că poziţiile europarlamentarului belgian cu privire la Qatar, iniţial foarte critice, „s-au inversat începând din momentul în care mişcările suspecte de fonduri au fost detectate”.

Or, potrivit lui Toeller, pe de o parte nicio mişcare suspectă nu a fost decelată în conturile bancare ale clientului său, iar pe de altă parte afirmaţiile eurodeputatului belgian cu privire la „progresele Qatarului” în ceea ce priveşte respectarea drepturilor lucrătorilor sunt anterioare descoperirii de saci cu bani, pe 9 decembrie 2022, la domiciliile de la Bruxelles ale lui Panzeri şi Kaili.

„Nu este concomitent!”, a protestat Toeller.

În absenţa judecătorului Claise - procedura nu prevede ca el să se apere singur - un magistrat al parchetului federal a apărat munca lui şi a apreciat drept „vădit neîntemeiată” cererea recuzării sale.

„Nu există nicio încălcare a prezumţiei de nevinovăţie, judecătorul de instrucţie s-a limitat să constate indiciile serioase de culpabilitate după cum i se cerea să facă”, a susţinut acest magistrat.

În afară de declaraţiile a „doi inculpaţi” (Panzeri şi asistentul parlamentar Francesco Giorgi, n.r.), „sunt alte indicii în dosarul” care-l vizează pe Tarabella, a mai afirmat magistratul.   

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite