Donald Trump compară zidul care va fi ridicat împotriva imigranţilor mexicani cu mult discutata graniţă irlandeză post-Brexit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO  Irish Times
FOTO  Irish Times

Preşedintele american i-a prilejuit momente stânjenitoare premierului irlandez Leo Varadkar în timpul unei conferinţe de presă, cu ocazia sosirii sale în Irlanda. Donald Trump a comparat delicata chestiune a graniţei irlandeze, în contextul Brexit-ului, cu zidul plănuit de SUA împotriva migranţilor mexicani.

"Cred că totul va fi foarte bine, şi pentru voi cu zidul vostru, cu frontiera voastră. Vreau să spun, ne confruntăm, ca şi voi, cu o o situaţie delicată similară la frontiera Statelor Unite.  Am auzit spunându-se că aici totul va fi foarte bine", a declarat Trump, oarecum confuz. făcând o paralelă halucinantă între două contexte istorice şi politice complet diferite, citează The Guardian.

Vizibil stânjenit de remarca preşedintelui, Leo Varadkar a replicat: "Cred că există un lucru pe care dorim să îl evităm,  iar acela ar fi cu siguranţă un zid sau o frontieră".

"Da, cred că asta doriţi. Ceea ce aveţi deja funcţionează foarte bine, doriţi să menţineţi situaţia actuală. Stiu că este o chestiune foarte disputată în contextul Brexit.", a continuat Donald Trump, fiind de părere că „totul se va sfârşi cu bine”.

Problema frontierei dintre Irlanda, un stat membru UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord, care urmează să devină singura frontieră terestră între regat şi UE după Brexit, a fost intens dezbătută în contextul negocierilor pentru acordul ieşirii din UE, fiind chiar şi una dintre cauzele ce au amânat ratificarea acestuia,

Marea Britanie, Irlanda şi UE au anunţat că vor să evite controalele fizice la frontieră, unde existau puncte de control militarizate înainte de acordul de pace din 1998, care a pus capăt unor trei decenii de violenţe în regiune. Cele trei părţi nu au reuşit să se pună de acord asupra unui mecanism de garanţii, aşa-numita plasă de siguranţă(„backstop”), pentru a exclude aceste controale la frontieră.

Trump s-a întâlnit marţi cu liderul Brexit, Nigel Farage, cu Iain Duncan Smith şi Owen Paterson, care şi-au exprimat ideea că graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord va fi o problemă după ce Marea Britanie va părăsi UE.

 "Există o mulţime de minţi capabile care se gândesc cum să o facă şi va fi bine. În cele din urmă, cred că  ar putea fi chiar un lucru foarte, foarte bun pentru Irlanda. Graniţa va funcţiona. ", a mai completat lacunar Donald Trump.

Însă guvernul irlandez a organizat un efort diplomatic intens în urma votului care a decis Brexit-ul, susţinând contrariul, şi anume că ieşirea Marii Britanii din spaţiul comunitar ameninţă pacea şi prosperitatea pe insula irlandeză.

În urma întâlnirii cu Trump, Varadkar a dat asigurări că în timpul discuţiilor cu preşedintele american, el a profitat de ocazie pentru a-i rezuma complexitatea contextului politic actual, precum şi unele evenimente care au marcat istoria Irlandei, aspecte despre care interlocutorul său dădea semne ca fiind total străin luând în calcul declaraţiile făcute în timpul conferinţei de presă: "Am vorbit despre Brexit. Preşedintele Trump împărtăşeşte obiectivul nostru de a menţine frontiera deschisă. ", a precizat premierul irlandez, potrivit The Guardian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite