Doi foşti premieri ucraineni riscă să fie închişi pe viaţă, după ce ar fi comandat asasinatul unui deputat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko riscă să fie condamnată la închisoare pe viaţă dacă va fi gasită vinovată de punerea la cale a unui asasinat, informează autorităţile judiciare de la Kiev. Lidera opoziţiei ucrainene este suspectată că ar fi comandat în urmă cu 13 ani asasinarea unui deputat.

„Această infracţiune este sancţionată cu pedepse mergând până la închisoare pe viaţă”, a declarat procurorul general al Ucrainei, Viktor Pşonka, citat de Interfax şi RIA Novosti. În urma finalizării anchetei, Parchetul General de la Kiev a stabilit că uciderea deputatului ucrainean Evgheni Şcerbania a fost comandată de foştii premieri ucraineni Iulia Timoşenko şi Pavel Lazarenko. Atât Timoşenko, cât şi Lazarenko se află deja în spatele gratiilor. Acesta din urmă este închis în SUA pentru spălare de bani.

Procurorii ucraineni susţin că Timoşenko şi Lazarenko au plătit 2,8 milioane de dolari pentru asasinarea deputatului. Iniţial, opozanta de 52 de ani figura în acest dosar doar ca martor.

Director al grupului financiar Aton şi deputat în parlamentul ucrainean, Şcerbania a fost împuşcat mortal pe aeroportul din Doneţk (estul Ucrainei) în noiembrie 1996. Tot atunci, a fost omorâtă şi soţia omului de afaceri şi un angajat al aeroportului.

În primăvara anului trecut, Ruslan Şcerbania,  fiul deputatului asasinat, a anunţat că a transmis autorităţilor judiciare probe care arată implicarea Iuliei Timoşenko în uciderea tatălui său. Avocaţii Iuliei Timoşenko neagă orice implicare a fostului premier în această crimă.

Iulia Timoşenko a fost condamnată în luna octombrie 2011 la şapte ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de abuz de putere.

Iulia Timoşenko, unul din simbolurile revoluţiei portocalii din 2004, denunţă că, în spatele acestor acţiuni ale justiţiei ucrainene, se află fostul său rival, actualul preşedinte Viktor Ianukovici.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite