Dodik: votul asupra rezoluției de la Srebrenica în Adunarea Generală a ONU vorbește despre o lume multipolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Republicii Srpska a menționat că multe țări „nu sunt pregătite să urmeze doar politicile Occidentului cu orice preț”.

Milorad Dodik. Foto: Arhiva Adevărul
Milorad Dodik. Foto: Arhiva Adevărul

Rezultatele votului din Adunarea Generală a ONU privind rezoluția privind genocidul de la Srebrenica din 1995 indică apariția unei lumi multipolare. Acest lucru a fost declarat de președintele Republicii Srpska (RS, o entitate din BiH) Milorad Dodik.

Aceasta este o schimbare serioasă la nivel global <...> Și aceasta, desigur, indică o nouă lume multipolară”, a spus Dodik, citat de Radio și Televiziunea Republicii Srpska. Potrivit președintelui RS, multe țări „nu sunt pregătite să urmeze doar politicile Occidentului cu orice preț”.

Occidentul rămâne izolat, iar acesta este un fapt”, a subliniat politicianul. Dodik a mai remarcat că, în urma votului din Adunarea Generală a ONU, „America și-a pierdut autoritatea”.

Pe baza rezultatelor votului, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind genocidul de la Srebrenica. 84 de țări au votat în favoarea documentului, intitulat „Ziua Internațională de Reflecție și Comemorare a Genocidului din 1995 de la Srebrenica”, 19 au votat împotrivă, inclusiv Rusia, Belarus, Ungaria, China, Serbia și Siria, iar 68 s-au abținut.

Proiectul de rezoluție a fost promovat de reprezentanții Bosniei și Herțegovinei, Germaniei și Rwandei și a fost co-sponsorizat în principal de țările occidentale.

Rusia s-a pronunțat în mod repetat împotriva documentului. În special, Federația Rusă a remarcat că adoptarea rezoluției ar putea duce la creșterea tensiunii în regiune și, de asemenea, nu are nimic de-a face cu perpetuarea memoriei victimelor evenimentelor din acele zile.

La rândul său, președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Occidentul promovează proiectul de rezoluție pentru „a arăta inevitabilitatea pedepsei politice pentru toate țările cu o poziție independentă pe arena internațională”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite