Dispută politică în Franța: luna ianuarie fără alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 "Luna ianuarie fără alcool" se află în centrul unei dispute politice în Franța, după ce peste 45 de profesori specialiști în domeniul dependenței au semnat o scrisoare prin care îndeamnă statul să promoveze o lună de abstinență de la alcool, scrie theguardian.com.

Experții în dependență îndeamnă statul să promoveze luna abstinenței, dar lobby-ul pentru alcool spune că ideea nu este în concordanță cu cultura franceză.

Președintele Franței, surprins dând o bere pe gât în 17 secunde FOTO: X
Președintele Franței, surprins dând o bere pe gât în 17 secunde FOTO: X


Un grup de cadre universitare și medici de rang înalt care lucrează în domeniul dependenței i-au scris ministrului francez al sănătății pentru a spune că statul nu face suficient de multe pentru a face campanie privind riscurile legate de alcool, iar guvernul ar trebui să sprijine o lună fără alcool la începutul anului.

Dry January, care a început în Marea Britanie în urmă cu 10 ani, a fost introdusă în Franța în 2020 sub numele de "défi de janvier", sau provocarea lunii ianuarie, promovată de organizații caritabile din domeniul sănătății. Popularitatea sa a crescut, peste 60% dintre francezi dorind să o încerce în 2024, potrivit unui sondaj BVA pentru Asociația Addictions France, însă organismul de stat francez pentru sănătate nu a promovat ianuarie sec, iar politicienii sunt reticenți în a se implica.

Universitarii și medicii de rang înalt au declarat în scrisoarea lor fără precedent că sprijinul statului pentru această inițiativă ar fi o oportunitate și un "semn puternic" care ar "calma" dezbaterea privind consumul de alcool în Franța.

"Se pare că încrederea în guvern pentru a conduce o abordare politică coerentă și hotărâtă privind alcoolul s-a deteriorat grav", se arată în scrisoare, adăugând că este "mai mult decât păcat" că guvernul continuă să păstreze distanța față de versiunea franceză a lunii ianuarie sec.

După SUA, Franța este al doilea mare consumator de vin din lume, iar politicienii francezi ascultă cu atenție industria vinicolă a țării, care are 500 000 de angajați.

Emmanuel Macron este văzut în Franța ca fiind cel mai pro-alcool președinte de după cel de-al doilea război mondial, spunând că bea vin în fiecare zi, la prânz și seara, și că o masă fără vin ar fi "puțin tristă". El a fost filmat anul acesta în timp ce a dat pe gât o sticlă de bere în 17 secunde într-un vestiar de rugby.

Puternicul lobby francez al alcoolului susține că Franța este o națiune care bea în mod tradițional cu moderație, astfel încât luna ianuarie a lunii de abstinență uscată din Marea Britanie nu este în concordanță cu cultura sa și este mai potrivită pentru băutorii de lux din nordul Europei.

Cu toate acestea, cei care militează pentru sănătate menționează cifre precum un sondaj recent realizat de Liga franceză împotriva cancerului, care a arătat că 70% dintre părinții francezi nu văd nicio problemă în a le oferi adolescenților lor alcool în timpul sărbătorilor.

Olivier Cottencin, șeful corpului național de profesori universitari în domeniul studiilor de dependență, care a coordonat scrisoarea, a declarat că este surprinzător faptul că guvernul francez a susținut o lună fără tutun în fiecare noiembrie, dar nu și o lună fără alcool.

El a spus că cercetările științifice privind luna ianuarie uscată din Marea Britanie au arătat un impact pozitiv imediat asupra sănătății, inclusiv asupra somnului și a tensiunii arteriale, precum și un nivel redus de consum de alcool timp de mai multe luni, până la vară. "Vrem să mobilizăm guvernul, pentru că în Franța știm că este important ca statul să se implice în prevenție."

Amine Benyamina, șeful serviciului de psihiatrie și adicții de la spitalul Paul-Brousse și președinte al Federației franceze pentru studierea adicțiilor, a declarat: "Nu ne dorim o țară fără alcool, ne dorim o țară care să fie foarte puternică în ceea ce privește explicitarea riscurilor. Riscurile legate de alcool, așa cum ne incită literatura științifică să le oferim, nu sunt date în Franța."

El a spus că există reticență din partea politicienilor francezi, adăugând: "Nu este vorba doar de guvern, ci de întreaga clasă politică, în toată diversitatea ei, care la unison nu dorește să abordeze problema alcoolului în Franța."

Benyamina a citat cifrele statului potrivit cărora aproximativ 42.000 de decese pe an în Franța sunt legate de alcool.

O campanie susținută de guvern privind alcoolul în ianuarie 2023, care arăta oameni ciocnind paharele și spunând "santé" (sănătate), urmată de întrebare: "Nu este un pic absurd să îi urăm cuiva sănătate cu alcool?" a fost întâmpinată cu obiecții din partea producătorilor de alcool.

Lobby-ul industriei vinului i-a scris lui Macron plângându-se de campanie, spunând că aceasta nu înfățișa excesul de alcool, ci arăta momente prietenoase, de familie și nu dădea nicio îndrumare privind consumul în condiții de siguranță. Reclama nu a mai fost difuzată.

Militanții pentru combaterea dependenței au declarat că guvernul acționează prea repede în fața opiniilor industriei alcoolului, iar organizațiile de caritate pentru combaterea dependenței au declarat, de asemenea, că guvernul a evitat campaniile dure privind alcoolul din jurul Cupei Mondiale de Rugby.

Bernard Basset, șeful asociației de caritate pentru dependență Association Addictions France, a declarat că politicienii francezi nu sunt în pas cu publicul. "Dry January este văzut într-un mod din ce în ce mai pozitiv ... Clasa politică nu a înțeles că opinia publică dorește o schimbare".

Aurélien Rousseau, care a fost ministru al sănătății înainte de a demisiona chiar înainte de Crăciun din cauza unei legi privind imigrația, a declarat pentru BFMTV că el personal va fi treaz în ianuarie și că a început deja în decembrie.

Dar, întrebat dacă statul va susține luna ianuarie seacă, el a spus: "Sunt foarte precaut ... guvernul să lanseze o campanie care să le spună oamenilor cum să trăiască timp de o lună". El a spus că guvernul va face o campanie privind alcoolul în 2024, vizând tinerii și femeile însărcinate.

Krystel Lepresle, de la Vin et Société, care reprezintă industria franceză a vinului, a declarat că nu pare necesar ca statul să susțină activ o lună fără alcool în Franța, deoarece 90% dintre francezi beau sub limita recomandată de 10 pahare pe săptămână, iar consumul de alcool a scăzut cu 60% în 60 de ani.

Ea a spus că francezii au reușit "să împace plăcerea consumului cu moderația".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite