Dimitar Glavchev va deveni prim-ministru al guvernului bulgar de tehnicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până acum, Dimitar Glavchev a fost președintele Camerei de Conturi din Bulgaria.

Președintele bulgar Rumen Radev. Foto: Arhiva Adevărul
Președintele bulgar Rumen Radev. Foto: Arhiva Adevărul

Președintele bulgar Rumen Radev l-a ales pe Dimitar Glavchev, care este în prezent președintele Curții de Conturi, drept candidat pentru funcția de prim-ministru al guvernului tehnic al Bulgarie, a comunicat serviciul de presă al șefului statului.

Pe 30 martie la ora 14:00, șeful statului îl va primi pe candidatul la funcția de prim-ministru al guvernului tehnic al Bulgariei pentru a-i încredința sarcina de a prezenta componența guvernului tehnic al Bulgariei”, se spune în mesaj.

Glavchev a fost președintele celei de-a 44-a Adunări Naționale Bulgare în 2017 și a ocupat această funcție timp de șapte luni.

Anterior, Radev a avut întâlniri cu potențialii candidați pentru funcția de prim-ministru și, din cauza necesității de a forma un guvern tehnic pentru țară, a amânat o serie de evenimente, inclusiv o vizită oficială în Azerbaidjan.

Pe 5 martie, în pregătirea rotației planificate în urmă cu nouă luni, nu s-a ajuns la acorduri între partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei și Uniunea Forțelor Democratice (GERB - SDS) și coaliția „Schimbarea continuă” - „Bulgaria Democrată” (PP). - DB). Ca urmare, prim-ministrul Nikolai Denkov a înaintat parlamentului o scrisoare de demisie, iar chiar a doua zi deputații Adunării Populare au acceptat-o ​​în unanimitate. Conform acordurilor la care s-a ajuns anterior, noul guvern urma să fie condus de viceprim-ministrul și ministrul de Externe în retragere Maria Gabriel, dar negocierile privind viitorul guvern între asociațiile politice de la conducere au eșuat, fapt pentru care liderii asociațiilor politice și-au dat vina reciproc.

Pe 26 martie, Parlamentul bulgar a recunoscut aproape în unanimitate primul mandat primit de coaliția GERB-SDS ca nereușit, dând posibilitatea Președintelui Republicii de a continua procedura constituțională pentru formarea unui nou guvern. În același timp, liderii GERB-SDS au refuzat categoric continuarea negocierilor asupra guvernului, în cadrul celui de-al doilea și al treilea mandat.

Al doilea și al treilea mandat au eșuat. Bulgaria se confruntă acum cu alegeri parlamentare anticipate, probabil în iunie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite