Dezbateri pentru eliminarea tarifului la roaming în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vom vorbi mai ieftin in roaming in UE
Vom vorbi mai ieftin in roaming in UE

Comisia Europeană a lansat noi consultări cu operatorii de telefonie mobilă şi autoritățile publice pentru reviziurea normelelor EU pentru preţurile de apelurilor în sistem roaming.

Companiile de telefonie mențin marje nejustificat de ridicate pentru apelurile în roaming, arată Comisia Europeană. Obiectivul stabilit de reglementările europene este ca diferența dintre tarifele pentru străinătate și cele naționale să se apropie de zero până în 2015.

În al doilea trimestru al anului 2010, prețul maxim legal în UE pentru apelurile de voce în roaming a fost de 0,43 euro/minut, iar clienții care au ales „eurotariful" au plătit, în medie, 0,38 euro/minut pentru efectuarea unui apel în roaming. De asemenea, clienții care au ales „eurotariful" au plătit, în medie, 0,16 euro/minut pentru apelurile primite în roaming, un preț aflat puțin sub plafonul de 0,19 euro, iar pentru Internet a scazut de 1 EURO la 0,80 euro/ MB.

Diferenţe prea mari faţă de apelurile naţionale

Vicepreședinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, responsabilă cu Agenda digitală, a declarat că diferențele enorme între tarifele naționale și cele de roaming nu şi au locul pe o piață unică. "Trebuie să găsim o soluție durabilă și suntem deschiși în privința soluției corecte care ar da roade.", a spus Kroes. Consultările pe tema tarifelor la roaming sunt deschise până la 11 februarie 2011 și în urma acestora se va revizui actualul regulament al UE.

Comisia trebuie să încheie revizuirea normelor referitoare la serviciile de roaming în UE și să prezinte un raport Parlamentului European și Consiliului până la 30 iunie 2011.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite