Deputaţii spanioli resping o cerere de anchetare a crizei financiare din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Congresul Deputaţilor spanioli a respins marţi seară, cu voturile majorităţii de dreapta aflate la putere, crearea unei comisii de anchetă asupra crizei financiare şi băncii Bankia, a cărei salvare istorică a condus la un plan european de ajutor pentru această ţară, relatează AFP.

Iniţiativa, prezentată de partidele din opoziţia de stânga, a primit 139 de voturi pentru, între care cele ale socialiştilor din PSOE, faţă de 175 împotrivă, ale Partidului Popular (PP), dreapta aflată la putere care deţine majoritatea absolută în Parlament.

PP, prin vocea deputatei María Arenales Serrano, a dat, totuşi, asigurări că este "total de acord cu spiritul iniţiativei, ce ţine de transparenţă", scrie Agerpres.

Guvernul a lansat în acest an două reforme ale sistemului bancar care a fost obligat să constituie provizioane sau să facă rezerve de capital de peste 80 de miliarde de euro pentru a-şi însănătoşi conturile.

Băncile, cu 184 de miliarde de euro active cu probleme la sfârşitul lui 2011, reprezintă o sursă de profunde îngrijorări. Salvarea băncii Bankia, printr-o naţionalizare în valoare de 23,5 miliarde euro, a precipitat ţara în criza financiară şi a determinat membrii zonei euro să anunţe sâmbătă un plan de ajutor pentru băncile spaniole de până la 100 de miliarde de euro.

În cursul dezbaterilor, Cayo Lara, liderul Izquierda Unida (stânga unită), iniţiator al demersului, a subliniat necesitatea de a se efectua o anchetă asupra unei' crize-escrocherie' având la origine bula imobiliară care, în opinia sa, a fost profitabilă 'băncilor şi dezvoltatorilor care s-au îmbogăţit' fără să se gândească la consecinţe.

Această bulă a explodat în 2008, aruncând ţara în criză cu un şomaj record ce afectează în prezent circa un sfert dintre forţa activă.

Numeroase voci s-au făcut auzite în Spania cerând anchete asupra eventualelor fraude în sistemul bancar, procedurile judiciare fiind în curs de desfăşurare.

O petiţie cu circa 135.000 de semnături, la iniţiativa site-ului internaţional Avaaz, a fost adresată marţi premierului spaniol, Mariano Rajoy, pentru a-i cere o misiune parlamentară de anchetă asupra Bankia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite