Decizie neaşteptată: Elveţia nu va acorda ajutoare sociale cetăţenilor UE

0
0
Elvetia

Guvernul elveţian a decis miercuri să nu mai acorde ajutoare sociale cetăţenilor din Uniunea Europeană care merg în Elveţia în căutarea unui loc de muncă, informează Agerpres.

La sfârşitul lunii noiembrie 2013, în Elveţia erau înregistraţi 1,88 milioane străini, dintre care 1,25 milioane de persoane provenite din Uniunea Europeană sau statele Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

„Consiliul federal a decis miercuri că cetăţenii din UE/AELS care vin în Elveţia în căutarea unui loc de muncă nu vor mai avea dreptul la ajutoare sociale. Acelaşi lucru este valabil şi pentru rudele lor“, a anunţat Oficiul federal pentru emigranţi într-un comunicat.

„În plus, resortisanţilor dintr-o ţară membră a UE/AELS li se va refuza autorizaţia de stabilire dacă sunt în şomaj de peste 12 luni. Regula se aplică chiar dacă există o convenţie de stabilire cu ţara de origine“, a adăugat sursa citată.

Autorităţile elveţiene au decis să ia aceste măsuri din cauza lipsei de informaţii clare cu privire la acordarea de ajutoare sociale şi a dreptului de sejur, în special în cazul persoanelor care intră în Elveţia cu scopul de a căuta un loc de muncă sau a celor care devin şomeri în perioada în care stau în Elveţia.

Potrivit celor mai recente date, în 2012 peste 250.000 de persoane, din care aproape o treime cu vârsta mai mică de 18 ani, au beneficiat de ajutoare sociale în Elveţia, în creştere cu 6% în ritm anual. Însă dacă în rândul cetăţenilor elveţieni proporţia celor care primesc ajutoare sociale este de 2,2%, în cazul cetăţenilor europeni din UE-27 proporţia se ridică la 3,1%.

În Elveţia, ţară cu o populaţie de aproximativ opt milioane de persoane, proporţia străinilor creşte constant. Creşterea se datorează în principal cetăţenilor proveniţi din ţările europene, în timp ce numărul resortisanţilor din ţările terţe a rămas practic constant.

Pe 9 februarie, elveţienii urmează să se pronunţe asupra unei iniţiative a partidului populist UDC, care vrea să dea prioritate elveţienilor pe piaţa muncii prin reintroducerea unor contingente pentru muncitorii străini. Aceste contingente au fost eliminate ca urmare a acordurilor de liberă circulaţie convenite între Elveţia şi Uniunea Europeană. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri