De ce vechile tancuri ucrainene ar putea avea un rol mai important decât Leopardurile în faza actuală a contraofensivei

0
Publicat:

Armata ucraineană ar trebui apeleze la flota mai veche de tancuri în încercarea de a trece peste teritoriile pe care armata inamică le-a minat cu meticulozitate ca să oprească înaintarea trupelor Kievului, au explicat experți pentru Newsweek.

Ucrainenii repară tancurile Leopard avariate FOTO PROFIMEDIA
Ucrainenii repară tancurile Leopard avariate FOTO PROFIMEDIA

„Nu o să-ți riști cele mai bune tancuri străpungând cu ele câmpuri minate”, a apreciat Dan Rice , fost ofițer al armatei americane care a oferit consiliere generalului Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene.

Când a fost pornită în sfârșit contraofensiva ucraineană după o lungă perioadă de așteptare, la începutul lunii iunie, comandanții ucraineni au trimis în prima linie o parte din tancurile Leopard abia primite – angajarea lor în luptă a avut loc în timp ce forțele ucrainene sondau apărarea rusă clădită în luni de zile în estul și sudul țării.

Tancurile mai vechi și mai puțin sofisticate, cum ar fi modelul sovietic T-64, sunt „mai ușor de sacrificat”, a apreciat Rice, adăugând că, în schimb, tancurile Leopard și Abrams vor fi mai eficiente pentru a prelua ulterior inițiativa - asta în cazul în care forțele ucrainene reușesc să străpungă teritoriul puternic minat.

La începutul lunii iunie, soldații ucraineni „au încercat să folosească Leopard și s-au împotmolit în câmpurile minate pe care rușii le pregătiseră ca parte a sistemului lor de apărare eșalonată”, spune și Marina Miron, cercetător post-doctoral în cadrul departamentului de studii de război de la King's College London, Marea Britanie. „A a fost o lecție amară pentru forțele ucrainene”, a explicat ea pentru Newsweek.

La aproape un an de la declanșarea războiului pe cale largă în Ucraina, forțele armate ucrainene aveau la dispoziție aproximativ 250 de tancuri de luptă principale de tip T-64BV, respectiv 50 de T-64BM-uri, potrivit cifrelor publicate de Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

După care Ucraina a primit tancuri principale de luptă Leopard de fabricație germană, dar și Challenger 2 din Marea Britanie – acestea au intrat în dotarea noilor batalioanelor mecanizate, gata să fie folosite de forțele proaspăt antrenate.

Totuși, armata ucraineană are doar câteva zeci de Leopard 2, în timp ce așteaptă să primească și un număr de tancuri Leopard 1 în următoarele luni.

Confirmat, Kievul a pierdut până acum șase tancuri Leopard de tip 2A4, dar și nouă dintre cele mai noi, 2A6, potrivit publicației olandeze de informații din surse deschise, Oryx, care însă contabilizează doar pierderile pentru care există dovezi vizuale. Astfel, numărul real ar putea fi mai mare.

Aceste tancuri sunt în special eficiente atunci când pot trage asupra forțelor rusești în timp ce se deplasează cu viteză mare, a explicat Rice. „Le-aș ține de rezervă până la o străpungere a unui câmp minat sau o «învăluire»”, a adăugat el.

Este riscant pentru Ucraina să folosească aceste tancuri de fabricație occidentală în Zaporojie, regiunea anexată din sudul Ucrainei și locul unor încleștări dure, a explicat celălalt expert consultat de Newsweek. „Nu doar din pricina minelor, ci și pentru că rușii nu ar avea nicio problemă în a le repera cu ușurință datorită caracteristicilor terenului”, a argumentat Miron.

Ucraina este în prezent „cea mai minată țară din lume”, anunța ministrul ucrainean al apărării la începutul acestei luni.

„Sute de kilometri de câmpuri minate, milioane de dispozitive explozive, în unele părți ale liniei frontului până la cinci mine pe metru pătrat”, a dezvăluit Oleksii Reznikov pentru The Guardian.

Armata ucraineană a fost în special creativă în ceea ce tehnologia dronelor care înflorește cu rapiditate, inclusiv în privința unor vehiculele aeriene fără pilot pentru detectarea minele, a explicat Miron. Dar tancurile grele sunt mai utile acum în bătălii precum cele din apropierea orașului decimat Bahmut (Donețk), a argumentat ea.

Este posibil ca timpul să nu fie de partea Ucrainei, a notat Miron. Pe de altă parte, fereastra de oportunitate de a-și folosi noile tancuri pe câmpuri de luptă precum cele din Zaporojie se închide, întrucât sezonul ploios de toamnă bate la ușă.

Condițiile vremii ar putea bloca Leopard-urile și Challenger-urile în noroi, a spus Miron, adăugând: „Nu există niciun fel de străpungeri în apărarea rusă în Zaporojie, astfel că cea mai inteligentă alegere ar fi să nu fie irosit niciun echipament acum”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite