Un donator statal misterios a cumpărat 49 de tancuri Leopard la mâna a doua pentru Ucraina

0
Publicat:

Zeci de tancuri Leopard 1 la mâna a doua care au aparținut Belgiei au fost cumpărate de o țară europeană importantă pentru armata ucraineană care luptă împotriva Rusiei.

Soldati ucraineni repara un tanc Leopard. FOTO: Profimedia
Soldati ucraineni repara un tanc Leopard. FOTO: Profimedia

Freddy Versluys, CEO al companiei private de apărare OIP Land Systems, a declarat pentru The Guardian că a vândut 49 de tancuri unui guvern european, pe care nu l-a putut numi din cauza unei clauze de confidențialitate. De asemenea, el a spus că nu a putut dezvălui prețul. Versluys a adăugat că ar putea trece până la șase luni până când acestea vor ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina.

Versluys a cumpărat anterior 50 de tancuri Leopard 1 pentru 37.000 de euro fiecare pe care guvernul belgian le-a scos din uz în 2014, ca parte a unei tendințe mai largi în rândul țărilor occidentale de reducere a cheltuielilor pentru apărare.

O sursă cu cunoștințe directe despre această tranzacție a declarat că tancurile au fost cumpărate de un „jucător important din domeniul apărării din Germania”.

Ziarul german Handelsblatt a relatat marți seară că cumpărătorul a fost producătorul de arme Rheinmetall, care plănuia să pregătească majoritatea tancurilor pentru exportul către Ucraina. Compania și ministerul german al apărării nu au făcut niciun comentariu.

Tancurile Leopards, fabricate în Germania, au fost în centrul unei dispute publice la începutul acestui an, după ce ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că a luat în considerare cumpărarea tancurilor, dar a acuzat firma că a încercat să obțină un „profit uriaș” din vânzare. Versluys a negat la vremea respectivă că guvernul belgian l-a abordat.

Confruntarea a subliniat o situație dificilă cu care se confruntă guvernele occidentale care încearcă să găsească arme pentru Ucraina după mai mult de un an de război intens - armele pe care le-au aruncat ca fiind învechite sunt acum la mare căutare și sunt adesea deținute de companii private.

„Faptul că pleacă din compania noastră dovedește că am cerut un preț de piață corect și cineva a fost mai mult decât fericit să le ia”, a declarat Versluys într-o postare pe LinkedIn marți, însoțită de o fotografie a tancurilor alături de o sticlă de vodcă ucraineană. „Mă bucur că se vor alătura în cele din urmă luptei pentru libertate”, a adăugat postarea.

Versluys, care anterior a lucrat nouă ani pentru armata belgiană, a declarat că tancurile sunt acum transportate la o fabrică pentru o revizie majoră.

El a adăugat că peste o duzină de tancuri vor fi folosite pentru piese de schimb, în timp ce restul vor fi reparate.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite