De ce stabilirea unui cap de pod pe malul stâng al Niprului ar putea schimba jocul pentru Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câștigarea unui cap de pod pe malul stâng al Niprului (Herson), aflat sub controlul rușilor din toamna anului trecut, ar putea deschide calea spre o străpungere decisivă, fiind un potențial un schimbător al jocului în războiul din Ucraina, scrie Veronika Poniscjakova, profesor asistent la University of Portsmouth, într-un articol publicat de „The Conversation”.

Podul Antonosvki care lega orașul Herson de malul stâng al Niprului a fost distrus FOTO Arhivă
Podul Antonosvki care lega orașul Herson de malul stâng al Niprului a fost distrus FOTO Arhivă

Zilnic curg veștile despre detașamente ucrainene care au mai recucerit câte un sat ocupat în primele zile ale invaziei sau fac progrese graduale în diferite sectoare ale frontului. Totuși, avansul așteptat pe frontul din sud către Marea Azov, în scopul de a izola armata rusă și Peninsula Crimeea, nu s-a concretizat până acum. În aceste circumstanțe, se poate presupune că războiul poate dura și ani de zile.

Rușii au înțeles importanța strategică a râului Nipru, care traversează Ucraina de la nord la sud, încă din primele zile de război. Astfel că, în imboldul lor de a diviza și cuceri Ucraina, s-au gândit că obținerea controlului asupra acestuia le-ar putea asigura o apărare naturală excelentă împotriva contraatacurilor ucrainene.

Până acum, contraofensiva ucraineană nu a reușit să capete avântul celei de toamna trecută, în contextul în care presiunea internațională pentru rezultate este una considerabilă pentru Kiev; dimpotrivă, a fost marcată de un avans anevoios, migălos și de uzură. Acest ritm poate fi pus pe seama unui număr de factori.

Aruncarea în aer a barajului Kahovka, în iunie, a întârziat cu câteva săptămâni înaintarea forțelor ucrainene către Nipru – în primul rând din cauza inundațiilor, dar și din cauza lărgirii râului. În plus, toate podurile de peste Nipru au fost luate de viituri, ceea ce a făcut din traversarea amfibie unica opțiune – și una cu mult mai dificilă.

Raportată la contraofensiva fulgerătoare din toamna anului trecut - în urma căreia Kievul a recucerit un număr considerabil de teritorii din sudul și estul țării, și a alungat ocupanții de pe malul drept al Niprului inferior - cea actuală poate fi considerată ca desfășurându-se în ritm lent, dar susținut.

Totuși, o evoluție a contraofensivei de vară spre sud s-ar putea dovedi importantă – și anume una care legătură cu ce se petrece de câteva luni pe frontul din Nipru, unde rușii controlează malul stâng.

În această lună, au apărut relatări despre detașamente ucrainene care au traversat râul și ar fi stabilit capuri de pod pe malul estic. Nu există însă informații certe nici în ceea ce privește numărul de soldați care au reușit să treacă și nici dacă capul de pod a rezistat.

Un motiv pentru care aceste știri trebuie privite cu precauție este și faptul că ucrainenii au mai deținut anterior poziții pe partea rușilor, desfășurând incursiuni în porțiunile ocupate din regiunea Herson, doar că, de fiecare dată, acestea au fost respinse de inamic. Totuși, nu există niciun motiv pentru care ucrainenii să nu fie încrezători că unul dintre aceste atacuri repetate ar putea avea în cele din urmă succes.

„Forțele ucrainene au acționat pentru a efectua raiduri sau stabili mici capete de pod în locații noi de pe malul estic deținut de ruși”, se arată în evaluarea din 14 august a Ministerului britanic al Apărării.

Acestea, împreună cu capul de pod pe care ucrainenii îl mențin din iunie în apropierea ruinelor podului Antonovski, lângă orașul Herson, ar putea permite o înaintare ceva mai accelerată spre sud prin teritoriul ocupat de ruși.

Cum ar putea decurge următoarea fază

Există câteva scenarii legate de cum ar putea fi decurge contraofensiva în continuare. De pildă, au apărut relatări cum că Rusia transferă efective și echipament în sud pentru a consolida apărarea zonei estice a Niprului, unde se află și orașul-cheie Herson, eliberat de ucraineni dar pe care rușii îl bombardează constant.

Concomitent, luptele continuă în zona Bahmutului ocupat și în cel puțin trei alte sectoare ale frontului.

Forțele rusești se agață de zona Bahmutului pe care o vede ca pe un element cheie al cuceririi în întregime a regiunii Donețk pe care a pretins că a anexat-o legitim într-un „referendum” în septembrie.

Forțele ucrainene susțin că au avansat în regiunea Lugansk, în nord-estul regiunii Donețk, și în regiunea Zaporojie.

Toate aceste evoluții înseamnă că strategii ruși trebuie să se decidă cum să distribuie trupele – dacă să le mențină concentrate în principalele sectoare ale frontului sau să transfere unități suplimentare pentru întărirea malului estic al râului Nipru.

Cât despre contraofensiva ucraineană, un asalt de succes însoțit de o străpungere în partea estică a regiunii Herson ar deschide ucrainenilor o cale mai directă către Crimeea.

Context

Pe 8 august, ucrainenii împărțiți în mai multe bărci au traversat răul Nipru în apropierea așezării Kozaci Laheri, spărgând liniile defensive rusești și avansând 800 de metri în adâncime.

În raportul lor din 12 august, analiștii Institutului pentru Studii de Război (ISW) au făcut observația că ucrainenii au menținut o prezență în zonă după raid, dar că, potrivit evaluării lor, aceștia nu au stabilit totuși un cap de pod.

„Nicio sursă rusă nu a indicat faptul că forțele ucrainene de pe malul stâng ar dispune de echipamentul greu sau de vehiculele ce ar fi probabil necesare stabilirii unui cap de pod ce ar permite operațiuni ofensive mai ample în regiunea Herson de pe malul stâng. Un contraatac mecanizat rusesc eficient ar putea amenința această poziție ucraineană, dar nu este clar dacă forțele rusești posedă rezervele mecanizate necesare pentru a face acest lucru”, au subliniat analiștii.

Forțele ucrainene încearcă să mențină un mic cap de pod pe malul stâng al râului Niăru, în apropiere de podul distrus Antonivski din regiunea Herson, se arată într-un raport din 18 iulie al Ministerului britanic al Apărării.

Potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare,  trupele amfibie ucrainene antrenate de britanici au stabilit două mici capete de pod în apropierea podului Antonivski, la sud de orașul Herson, respectiv la Kozaci Laheri, pe malul stâng al părții ocupate a regiunii Herson, a scris recent în Kyiv Post expertul Steve Brown.

Conform unor informații necoroborate, există tentative de a se stabili unui al treilea cap de pod la Hola Pristan, la vest de Podul Antonivski. Dacă sunt consolidate, aceste puncte de sprijin au potențialul de a oferi puncte de trecere, de a muta o forță formidabilă peste râul Nipru, de a ocoli așa-numita linie Surovikin și de a ataca legăturile rutiere și feroviare către Crimeea, a apreciat acesta.

Comandantul unei unități din cadrul Forțelor de Apărare Teritorială a oferit detalii despre aceste raiduri ale ucrainenilor pe malul unde sunt concentrate trupe rusești, potrivit unui reportaj publicat de Kyiv Independent la 10 august.

Acesta a admis că misiunile au loc de mai multe luni cu o frecvență săptămânală, noaptea, iar scopul lor este atât recunoașterea, cât și eventual atacul pentru a reuși să stabilească o redută strategică. Incursiunile au loc în grupuri mici din care fac parte un lunetist, piloți de drone, un soldat care să tragă din mortiere, dar și un genist.

„Partea dificilă este să ajungi acolo. Banca poate să funcționeze aiurea, te pot lăsa motoarele și nu ți-ai dori să rămâi blocat pe râu în plină zi”, explica acesta. După care sunt de trecut mlaștinile – soldații au de mers kilometri întregi prin acestea, în căutarea unui loc în care să încropească o tabără pentru câteva zile.

Dacă sunt detectați, misiunea lor se complică pentru că trebuie să aibă mijloacele necesare să se ascundă și apoi să facă drumul înapoi.

Cât despre stabilirea unui cap de pod, comandantul a explicat că tentativele lor de a stabil unul la Daci, pe partea stângă a podului Antonivki, eșuaseră la acea vreme.

O autostradă lungă de doi kilometri desparte Daci la Oleșki, unde sunt concentrate trupele rusești. Dar ucrainenii vor trebui să găsească o altă cale de a ajunge la pozițiile rusești, deoarece tancurile rusești pot acoperi până la nouă kilometri, spunea acest comandant.

„Este imposibil să te deplasezi de-a lungul drumului (spre Oleșki), totul este minat acolo”, a subliniat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite