Date sumbre pentru Bulgaria: o cincime din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, iar unul din opt bulgari moare înainte să împlinească 60 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Bulgaria, protestele antiguvernamentale se află în a doua lună FOTO Reuters
În Bulgaria, protestele antiguvernamentale se află în a doua lună FOTO Reuters

Sintagma „cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană” s-a încetăţenit deja în presa internaţională atunci când vine vorba despre Bulgaria, o ţară în care o cincime din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, iar unul din opt bulgari mor înainte să împlinească 60 de ani. Mai mult, potrivit unui sondaj, 72% dintre bulgari consideră situaţia economică „insuportabilă”, iar mai mult de jumătate dintre ei trăiesc cu un salariu lunar de 160 de euro.

Potrivit Conferaţiei de Sindicate Independente din Bulgaria, dintre cei 7,6 milioane de locuitori, 1,6 milioane de persoane trăiesc sub pragul de sărăcie.

Mai mult, 90% dintre bulgaria nu au destui bani ca să ducă o viaţă normală, se mai arată în raport. 52% din populaţie încearcă să supravieţuiască cu un salariu lunar de 160 de euro, în timp ce o bună parte din preţurile alimentelor nu doar sunt egale cu cele din ţările dezvoltate ale blocului comunitar, ci chiar le depăşesc.

Potrivit statelor Ministerului Sănătăţii pentru anul 2012, unul din opt bulgari (peste 14,4%) moare înainte de a împlini vârsta de 60 de ani, scrie luni cotidianul sofiot „Sega”. Situaţia se poate înrăutăţi deoarece creşte mortalitatea din cauza bolilor oncologice. În 2012, au murit de cancer 18.299 de bulgari, în timp ce în anul precedent numărul celor decedaţi ca urmare a unei suferinţe oncologice a fost de 16.955

Potrivit unui sondaj făcut de filiala Open Society din Sofia, institut deţinut de miliardarul ungaro-american George Soros, nivelul sărăciei din Bulgaria depăşeşte cele ale celorlalte ţări balcanie care vor să intre în Uniunea Europeană. Acelaşi sondaj arată că doar 2% din populaţie califică drept „bună” sau „normală” situaţia economică a ţării.

Cu privire la situaţia politică, jumătate din populaţie are încredere în Uniunea Europeană, doar 16% sprijină guvernul condus de economistul Plamen Oreşarski şi 7% dintre respondenţi merg pe mâna partidelor politice.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite