Danemarca va începe să înroleze femei pentru serviciul militar

0
Publicat:

Danemarca a anunțat că intenționează să extindă pentru prima dată recrutarea militară la femei și să mărească durata standard a serviciului militar.

Armata daneză recrutează militari femei FOTO: arhivă
Armata daneză recrutează militari femei FOTO: arhivă

De asemenea, Danemarca dorește să își majoreze bugetul pentru apărare cu aproape 6 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru a îndeplini obiectivele NATO.

"Nu ne reînarmăm pentru că ne dorim război. Ne reînarmăm pentru că vrem să-l evităm", a declarat premierul Metter Frederiksen, scrie bbc.com.

Tensiunile în Europa au crescut de la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Dezvăluind miercuri reformele, Frederiksen a declarat că guvernul urmărește să obțină "egalitatea deplină între sexe".

Între timp, ministrul Apărării, Troels Lund Poulsen, a declarat: "Nu am avut nicio problemă: O conscripție mai robustă, inclusiv egalitatea deplină între sexe, trebuie să contribuie la rezolvarea provocărilor în materie de apărare, la mobilizarea națională și la dotarea forțelor noastre armate".

Femeile din țara scandinavă se pot deja oferi voluntar pentru serviciul militar.

Acum, guvernul intenționează să introducă recrutarea femeilor începând cu 2026, devenind astfel a treia națiune europeană - alături de Norvegia și Suedia - care cere ca femeile să servească în forțele armate.

De asemenea, guvernul spune că serviciul militar obligatoriu va fi prelungit de la patru la 11 luni atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Anul trecut, 4.700 de persoane au efectuat serviciul militar, dintre care aproximativ 25% au fost femei. Acest număr va fi majorat la 5.000 pe an.

Forțele armate ale Danemarcei numără în prezent aproximativ 20.000 de persoane active, dintre care aproximativ 9.000 de soldați profesioniști.

Țara, care are o populație totală de aproape șase milioane de locuitori, își mărește, de asemenea, cheltuielile militare de la 1,4% din PIB, cât reprezintă în prezent, la 2%, pentru a îndeplini obiectivele stabilite de alianța militară NATO.

Anul trecut, legislatorii au votat pentru eliminarea unei sărbători publice de primăvară pentru a crește cheltuielile pentru armată.

Danemarca a fost unul dintre cei mai aprigi susținători ai Ucrainei, furnizându-i arme avansate și fonduri și, de asemenea, antrenând piloți ucraineni pe avioane de război F-16 fabricate în SUA.

Două țări nordice - Finlanda și Suedia - s-au alăturat recent NATO, în contextul în care alianța își consolidează apărarea în Europa după invazia rusă în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite