Danemarca a început repatrierea refugiaţilor sirieni, spunând că situaţia din Siria e mult mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copenhaga / FOTO JensPeter
Copenhaga / FOTO JensPeter

Danemarca a devenit prima ţară europeană care a revocat permisele de şedere ale unor refugiaţi sirieni, guvernul de la Copenhaga susţinând că unele părţi din Siria sunt sigure, iar refugiaţii se pot întoarce.

Cel puţin 189 de cetăţeni sirieni au fost refuzaţi de către autorităţile daneze în ultimele luni atunci când au aplicat pentru reînnoirea permiselor de şedere temporară. Guvernul de la Copenhaga îşi justifică decizia citând mai multe rapoarte care spun că situaţia din unele părţi ale Siriei s-a „îmbunătăţit considerabil”, scrie The Guardian.

În prezent, aproximativ 500 de persoane originare din Damasc şi din zonele adiacente sunt examinate de către autorităţile daneze. Situaţia a intrat în atenţia publică după ce Aya Abu-Daher, în vârstă de 19 ani, a impresionat telespectatorii unui post danez când a întrebat, la începutul acestei luni, cu ce a greşit pentru a fi trimisă înapoi în Siria.

Secretara generală a Consiliului Danez pentru Refugiaţi susţine că noile reguli ale guvernului pentru refugiaţii sirieni reprezintă „un mod de a-i trata lipsit de demnitate”.

„Lipsa luptelor dintr-o anumită zonă nu înseamnă că oamenii se pot întoarce în siguranţă. Nici ONU, nici alte ţări nu consideră Damascul ca fiind o zonă sigură”, a spus aceasta

După mai bine de un deceniu de lupte, Bashar al-Assad controlează cea mai mare parte a teritoriului sirian, iar luptele sunt concentrate în nordul ţării. Cu toate acestea, poliţia secretă a regimului îşi continuă activitatea.

Guvernul danez a ignorat până acum criticile aduse noilor politici de către ONU şi diferite organizaţii pentru protecţia refugiaţilor.

„Politica guvernului funcţionează şi nu voi ceda, nu se va întâmpla. Le-am spus clar refugiaţilor sirieni că permisul de şedere este unul temporar şi că poate fi revocat dacă nevoia de protecţie dispare”, a declarat pentru AFP ministrul danez pentru imigraţie, Mattias, Tesfaye.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite