Cum motivează Macron faptul că i-a acordat cetățenie franceză lui Pavel Durov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat joi că „îşi asumă pe deplin” acordarea naţionalităţii franceze patronului platformei Telegram, Pavel Durov, plasat sub control judiciar după patru zile de detenţie la Paris, notează AFP. Macron recunoaște acest lucru la câteva zile după ce un purtător de cuvânt prezidențial a declarat pentru Politico că a fost decizia ministerului de externe.

Emmanuel Macron FOTO Facebook
Emmanuel Macron FOTO Facebook

Această decizie face parte dintr-o „strategie pe deplin asumată”, privind „femei şi bărbaţi” care „depun efortul de a învăţa limba franceză” şi care „strălucesc în lume”, s-a apărat Emmanuel Macron, aflat în vizită în Serbia.

„I-am acordat lui Durov cetățenia franceză, care a învățat limba franceză, așa cum i-am acordat-o și lui [Evan] Spiegel, un antreprenor american, la fel ca li unor sportivi și artiști și cred că este ceva foarte bun pentru țara noastră și voi continua să fac acest lucru”, a spus Macron, joi, de la Belgrad.

Luni, un purtător de cuvânt al preşedinţiei franceze a declarat pentru POLITICO că apelul pentru acordarea cetăţeniei lui Durov a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul de Externe a declarat că „nu comentează cu privire la procedurile individuale de cetăţenie”.

Înregistrările oficiale arată că lui Durov i s-a acordat oficial cetățenia franceză în 2021. Un raport detaliat al Le Monde de anul trecut a evidențiat lipsa de transparență în ceea ce privește chestiunea, în contextul unor îndoieli privind faptul că șeful Telegram îndeplinea criteriile necesare

Pe de altă pare, şeful statului francez a negat că i-ar fi adresat „vreo invitaţie” lui Durov, afirmând că nu avea cunoştiinţă despre venirea miliardarului franco-rus în Franţa.

„Nu am sunat și nu plănuiam să mă întâlnesc cu domnul Durov, nici la sfârșitul săptămânii trecute și nici în zilele următoare”, a spus Macron reporterilor.

Potrivit unei surse apropiate cazului, Durov a vorbit în engleză miercuri în timpul audierii sale în faţa judecătorului de instrucţie.

Durov a fost eliberat pe o cauțiune de 5 milioane de euro și i se interzice să părăsească Franța în timp ce ancheta continuă. În plus, el trebuie să se prezinte regulat la poliție.

Durov, care a fost inculpat miercuri pentru multiple acuzații, inclusiv pentru facilitarea activității criminale pe populara sa aplicație de mesagerie și refuzul de a coopera cu autoritățile de aplicare a legii.

El a fost arestat pe aeroportul Le Bourget din Paris sâmbătă seara, după ce a sosit din Azerbaidjan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite