Cum evaluează experți ucraineni impactul ajutorului american iminent asupra liniilor frontului
0Vreme de aproape jumătate de an, armata ucraineană a rămas fără sprijin militar substanțial din partea unuia dintre principalii săi donatori. În acest timp, armata rusă a reușit să avanseze pe mai multe fronturi. Totuși, un progres major al inamicului rus nu a avut loc, întrucât, în pofida deficitului critic de muniții, echipamente și efective, forțele ucrainene au reușit totuși în mare parte să rețină trupele rusești, se arată într-o analiză a RBC Ukraine.
După unda verde a Congresului american, analiștii militari se întreabă însă ce impact concret va avea asupra câmpului de luptă reluarea livrărilor americane. Le-ar da posibilitatea să încetinească înaintarea inamicului, să o oprească sau chiar să lanseze o nouă contraofensivă?
În perioada de aproape șase luni cât Congresul SUA a dezbătut pachetul de ajutor pentru Ucraina, politicienii ucraineni au avertizat în mod repetat cu privire la deteriorarea critică a situației de pe linia frontului. Președintele Volodimir Zelenski a admis deschis, în interviurile acordate presei occidentală, că, fără ajutorul american, Ucraina pierde războiul.
Pe de altă parte, profitând de fereastra creată de întreruperea livrărilor de echipamente militare și muniții către armata ucraineană, Rusia și-a intensificat acțiunile ofensive, avansând pe linia frontului și bombardând simultan orașele ucrainene. Drept urmare, au fost pierdute teritorii, iar infrastructura energetică a Ucrainei a suferit pagube importante.
„Nu subestimați importanța acestor pierderi în timp ce sărbătoriți reluarea ajutorului american. SUA aU făcut Ucraina să sângereze”, a comentat Phillips O'Brien, profesor de Studii Strategice la Universitatea St Andrews.
În paralel, presa a publicat prompt lista echipamentelor și muniția pe care forțele ucrainene pe care SUA urmează să le trimită în Ucraina. Aceasta cuprinde obuze, rachete pentru sistemele de apărare aeriană RIM-7 și AIM-9M, sistemele portabile de apărare aeriană Stinger, arme de calibru mic, muniție HIMARS, proiectile de artilerie de 155 mm și 105 mm, obuze de mortier de 60 mm, vehicule de infanterie Bradley, vehicule blindate HMMWV și MRAP, diverse vehicule tactice, sisteme antitanc, mine perforante, piese de schimb, echipamente de teren și multe altele.
Dar răsunet a avut în special informația despre trimiterea de rachetele ATACMS cu rază mai lungă de acțiune decât cele oferite anterior, după ce au fost considerate arme „inaccesibile” în ceea ce privește disponibilitatea Occidentului de a le oferi. De îndată ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat oficial că ATACMS au fost incluse în pachetul de ajutor al SUA, presa s-a grăbit să dezvăluie că de fapt această versiune cu bătaie mai mare a fost livrată Ucrainei încă din martie. Se crede că Ucraina a lovit cu ATACMS aerodromul din Djankoi, Crimeea, distrugând instalații strategice importante. Nu se știe încă ce rachete cu rază de acțiune vor primi Forțele Armate ale Ucrainei în noul pachet – cu rază de 160 km sau de 300 km. Prima tranșă din pachet are o valoare aproximativă de un miliard de dolari.
Ce impact vor avea armele americane asupra liniilor frontului
Pachetul este unul uriaș și poate avea un mare impact în prima line, unde există o lipsă critică de aproape orice, a apreciat Ivan Kiricievski, expert al portalului Defense Express.
„În acest moment, ceea ce contează nu este atât calitatea ajutorului, cât volumul brut al acestuia - cu cât mai mult, cu atât mai bine. Este o situație în care toate tipurile de arme ne ajută în operațiunile de luptă. Prin urmare, nu contează ce se află în primul pachet de ajutor militar sau ce calitate are acesta. Ne trebuie”, a spus el într-un comentariu pentru RBC-Ucraina.
El subliniază că forțele ucrainene au luptat timp de aproape jumătate de an cu o asistență limitată din partea SUA și cu livrări destul de restrânse de echipament din Europa, care fie a așteptat o acțiune activă din partea americanilor, fie nu a reușit să mobilizeze pe deplin resursele de producție. Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm, Ucraina a cheltuit anul trecut peste 60 de miliarde de dolari pentru război.
„Pe de o parte, avem deja sentimentul că ne putem apăra singuri, dar, pe de altă parte, indiferent dacă sunt 60 de miliarde de dolari sau, să zicem, 20 de miliarde de dolari pe care americanii le trimit, aspectul principal este că va fi un element de sprijin care ne va da un sentiment de stabilitate”, a subliniat Kiricievski.
Analiștii descriu natura actuală a luptelor din Ucraina ca fiind o etapă clasică a războiului de uzură în care tabăra cu mai multe resurse conduce. Cu rezerve epuizate de aproape orice, forțele ucrainene au reușit totuși să împiedice inamicul să aibă un avans importan. Acum, cu resurse refăcute, potrivit lui Kiricievski, armata ucraineană are capacitatea de a încetini trupele rusești.
Există însă și evaluări mai optimiste: cu un număr mare de obuze de artilerie, forțele ucrainene pot opri forțele rusești, a apreciat expertul militar Pavlo Narojni.
„De îndată ce vom primi obuze de artilerie, natura operațiunilor de luptă se va schimba. Pentru că acum distrugem inamicul de la mică distanță, numai cu infanterie, din păcate. Dar cu un număr adecvat de obuze de artilerie, vom distruge inamicul strategic, și nu în momentul în care ne ia cu asalt tranșeele", a explicat el.
Blindatele vor fi, de asemenea, relevante. De pildă, în timpul apărării îndelungate a orașului căzut Avdiivka, vehiculele de infanterie de tip Bradley au fost de mult ajutor forțelor ucrainene. În încercarea de a efectua un asalt rapid pentru a cuceri orașul, armata rusă a pierdut 14.000 de soldați.
Nu sunt de ignorat nici rachetele antiaeriene. După atacurile active asupra infrastructurii energetice ucrainene, presa occidentală a venit cu evaluări destul de panicarde, însă care s-au dovedit utile pentru Kiev, precum că Ucraina nu mai are muniție pentru sistemele de apărare antiaeriană.
În timp ce Europa caută prin depozite și transferă unități de rachete Patriot și alte sisteme moderne, America trimite noi rachete pentru acestea. Asta nu numai că va ajuta la protejarea orașelor, inclusiv Harkov și Odesa, pe care forțele rusești le bombardează în mod regulat, dar va permite și închiderea parțială a frontului, distrugând avioanele rusești.
Pachetul de ajutor american va contribui la stabilizarea situației din zonele de luptă, precum și la apărarea cerului Ucrainei. Deocamdată nu se vorbește însă despre o contraofensivă - este important ca mai întâi să acumuleze resurse, care la acest moment sunt un lux pe care forțele ucrainene nu și-l pot permite. În plus, atât apărarea, cât și contraofensiva necesită efective. Astfel că, concomitent cu sosirea pachetului de ajutor militar american, în luna mai va începe un nou val de mobilizare în Ucraina.
„SUA nu ne trimit soldați, ci doar arme. Dacă nu avem suficienți oameni, cine va trage din obuzier sau din tanc? Avem nevoie de oameni. Deocamdată, a vorbi despre capacitatea noastră de a contraataca este nerealist”, a adăugat Pavlo Narojni.
Rachetele ATACMS
Este posibil ca rachetele americane ATACMS cu rază lungă de acțiune să nu aibă potențialul să schimbe jocul în războiul actual, dar ele pot oferi totuși un ajutor important.
Ucrainenii au lovit de cel puțin două ori cu varianta cu rază mai lungă de acțiune de 300 km, inclusiv un aerodrom în Crimeea, pe 17 aprilie.
Potrivit Reuters, unul dintre factorii care au influențat decizia finală a SUA de a livra până la urmă aceste rachete dorite de mult de Kiev au fost atacurile asupra orașelor ucrainene cu rachete nord-coreene.
Nu se știe încă ce rachete specifice au furnizat SUA Ucrainei, dar chiar dacă ar fi vorba de un model cu o rază de acțiune de până la 160 km, aceasta tot va putea pune probleme forțelor rusești, spune expertul militar și politic Oleksandr Kovalenko de la Grupul de Rezistență Informațională.
ATACMS pot fi de mai multe feluri – pot fi modificate pentru a viza eficient aerodromuri și concentrări mari de resurse umane, pot fi de tipul exploziv cu fragmentație, de perforare a obiectivelor fortificate – precum cartiere subterane sau chiar structuri precum poduri, a explicat el.
În acest sens, podul de peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea de Rusia continentală, este principala arteră de comunicare pentru frontul sudic, chiar dacă între timp armata rusă a început să construiască o cale ferată prin teritoriile ocupate din sud-est.
„Ca urmare (a pierderii podului - n.r.), se pierde cu totul funcționalitatea suportului material și tehnic al grupării sudice a forțelor de ocupație. În decurs de o lună, acestea nu vor mai putea rezista forțelor de apărare ucrainene dacă vor pierde o astfel de rută logistică, adică nu vor putea să țină singure apărarea. Asta se poate sfârși, de pildă, cu retragerea lor dintr-un punct de sprijin sau altul", a adăugat Kovalenko.
Pe de altă parte, experții consideră că utilizarea ATACMS în adâncimea Rusiei nu ar avea sens pentru că aceste rachete pot fi mult mai de folos pentru a distruge ținte militare pe front sau în apropiere. În acest fel, ar fi și mai eficiente pentru scopurile forțelor ucrainene. În plus, nu este încă clar dacă SUA vor fi de acord cu utilizarea pe teritoriul rusesc.
„ATACMS este o rachetă care ar trebui să vizeze ținte din prima linie, deoarece raza de acțiune acolo este relativ scurtă. Dacă ne-ar fi spus - acum veți primi o mie de Tomahawk, dar nu puteți bombarda Rusia, atunci ucrainenii ar avea motive să fie supărați. Dar să cheltuim ATACMS doar pentru a-i bombarda pe ruși în Belgorod poate fi distractiv, dar de ce am face-o?”, subliniază și Kiricievski.
Ucraina a demonstrat deja că poate acționa în spatele liniilor frontului folosind arme dezvoltate intern. O confirmare în acest sens este reprezentată de numeroasele atacuri de până acum asupra rafinăriilor rusești. Prin urmare, cel mai probabil, Forțele Armate ale Ucrainei vor continua să folosească rachete americane pentru a provoca daune notabile industriei aviatice rusești, lovind baze aeriene, distrugând avioane, precum și eliminând posturi de comandă, sisteme de apărare aeriană, personal uman și depozite.