Cum au votat irlandezii la referendumul privind extinderea noțiunii de „familie“. Religia a fost mai puternică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a anunţat sâmbătă că amendamentele la Constituţie au fost respinse prin referendum, deşi rezultatele oficiale nu au fost încă publicate, transmite AFP.

Unde este locul femeii? FOTO Shutterstock
Unde este locul femeii? FOTO Shutterstock

Intenţia executivului de centru-dreapta era de a modifica textul legii fundamentale, redactat în 1937 sub influenţa istorică a Bisericii Catolice asupra vieţii publice şi private, în sensul unor formulări mai moderne privind femeile şi familia, conform Agerpres.

"Era răspunderea noastră să convingem majoritatea să voteze 'da' şi nu am reuşit", a spus Varadkar. El apreciase înaintea votării că o înfrângere ar însemna "un pas înapoi" pentru Irlanda, transmiţând multora mesajul că nu au o familie conform Constituţiei.

Leo Varadkar FOTO Shutterstock
Leo Varadkar FOTO Shutterstock

Electoratul a respins extinderea noţiunii de familie dincolo de căsătorie, prin includerea aşa-numitelor "relaţii durabile" cum ar fi concubinajele şi a copiilor născuţi din acestea, şi eliminarea ideii că este rolul mamelor să îndeplinească "îndatoririle casnice" în familie.

Referendumul nu a fost primit cu mare interes: conform estimărilor publicate de presa irlandeză, participarea a fost sub 50% în majoritatea celor 39 de circumscripţii electorale.

Irlanda, unde majoritatea celor 5,3 milioane de locuitori sunt catolici, a legalizat căsătoriile homosexuale în 2015 şi avorturile în 2018.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite