Cum a ajuns Antwerp, oraşul diamantelor, capitala belgiană a modei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antwerp-ul este capitala belgiană a modei. De aici vin unii dintre cei mai mari designeri ai lumii, şi tot aici vin la şcoală cei tinerii creatori în devenire.

Majoritatea locuitorilor din Bruxelles îşi fac cumpărăturile de haine în Antwerp. Şi de ce ar alege alt oraş? Aici pot găsi reduceri foarte mari, de 70%, şi o gamă de produse de neîntrecut în alte capitalele europene. În plus, Antwerp-ul este de nedetronat în Belgia. Deşi Bruxellul a început şi el să îşi promoveze designerii tineri peste tot în lume: New York, Paris, Viena, Londra, Moscova, Tokyo, Amsterdam şi chiar şi Almaty în Kazahstan, Antwerpul rămâne cuvântul de pe buzele tutor în luna ianuarie, luna reducerilor.

Oraş-port flamand, Antwerp-ul (sau Anvers, în franceză) musteşte a modă cu fiecare colţ de stradă, fiecare localnic aranjat ca de ocazie în plină zi, fiecare cafenea elegantă şi străduţă ticsită cu magazine vintage şi de mâna a doua. Antwerp-ul este cunoscut în lume ca fiind una dintre marile capitale ale modei. Are una dintre cele mai faimoase şcoli de fashion, Fashion Academy Antwerp, un muzeu de modă, show-uri, evenimente şi lansări de designeri atrag oameni din modă lunar, dacă nu săptămânal în oraşul-port.

Şase nume şi toate bune 

"€œCei şase mari ai Antwerp-ului" este o expresie bine cunoscută în lumea modei. Se referă la cei şase creatori de modă care, s-ar putea spune, pe bună dreptate, au revoluţionat "capitale" precum Milano sau Paris. Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Walter van Beirendonck, Dries Van Noten, Dirk van Saene and Marina Yee au devenit modele de urmat pentru tineri designeri din toate colţurile lumii. Ann Demeulemeester şi Dries Van Noten sunt nume care nu pot fi ratate, fie că lucrezi în această industrie sau pur şi simplu citeşti din când în când o revistă de modă. 

Dau Bruxelles-ul pe Antwerp

Toţi locuitorii Bruxellului îşi fac cumpărăturile de haine în Antwerp. Trenul care leagă cele două oraşe te aduce în doar 20 de minute şi contra unui preţ de sub patru euro în "€œoraşul cumpărăturilor". 

Genţi care imită modelul €"Hermes", confecţionate în Italia, se găsesc aici la doar 30 de euro. În acelaşi timp, cele mai renumite case de modă îşi expun în Antwerp creaţiile lor cele mai noi. Vitrinele magazinelor ele foarte atent dichisite. Există ceva pentru fiecare, indiferent de gust sau de marimea portofelului. Tot ce îi trebuie unui cumpărător în Antwerp este energie şi răbdare. Strada de magzine, Leysstraat, este foarte lungă şi lată, dar în aceste weekend-uri neîncăpătoare pentru mulţimea de cumpărători. Toţi  se îmbulzesc pentru a prinde produsele la preţuri care avantajează mai mult cumpărătorul decât producătorul: ce găseai acum o la un preţ indecent, acum se vinde la -30%, -50% chiar -70%.  

Diamante la tot pasul

Antwerp-ul este şi oraşul diamantelor. Statistic, opt din zece diamane se şlefuiesc Antwerp. Străzile din jurul gării centrale din oraş (care este de o fumusete de neîntrecut în  Belgia şi capitalele înconjurătoare Belgiei) sunt ticsite cu magazine care vând diamante. Nu fiecare magazin este cochet şi frumos decorat. Departe de a avea "glamour"-ul unei case de bijuterii precum Tiffany€'s, magazinele de diamante din Antwerp sunt, la promoţie, mai accesibile. Bijutierii de diamante îşi deschid uşile numai celor care au o întâlnire stabilită cu zile înainte. Şlefuitorii şi negustoriii de diamante din Antwerp sunt majoritatea evrei şi locuiesc în comunitatea de evrei din oraş, una dintre cele mai mari din vestul Europei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite