Cu cinci zile înaintea prezidenţialelor din Franţa, Emmanuel Macron a trecut în fruntea sondajelor, devansând-o pe Marine Le Pen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de o săptămână până la primul tur al prezidenţialelor din Franţa, fostul ministru al economiei, centristul independent Emmanuel Macron, realizează cel mai bun scor într-un nou sondaj, cu 24% din intenţiile de vot, faţă de 23%, cât este creditată preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, potrivit  unui sondaj realizat pentru BFMTV şi Express.

Candidatul dreptei François Fillon ar fi exclus din turul doi cu 19,5% din voturi, situându-se în faţa lui Jean-Luc Mélenchon (stânga), care ar obţine 18% . Cu mult în urmă, socialistul Benoît Hamon continuă să scadă, înregistrând 8% din intenţiile de vot, în minus cu un punct faţă de precedenta anchetă. 

În al doilea tur, preconizat pentru 7 mai, Emmanuel Macron ar câştiga cu 62% din voturi, devansând-o astfel pe Marine Le Pen, care ar obţine — conform estimărilor — 38%. 

Un procent de 22% dintre persoanele chestionate nu şi-au exprimat intenţia de a merge la vot. Circa 68% dintre cei intervievaţi au declarat că sunt siguri că se vor prezenta la urne în data de 23 aprilie, o creştere de un procent faţă de sondajul precedent (63%), în timp ce rata abţinerii se anunţă ridicată, la fel ca nivelul alegătorilor indecişi. 

Cu toate acestea, conform sondajului actual, 73% din alegători spun că sunt acum siguri pe cine îl vor vota. 

Acest sondaj a fost realizat online în zilele de 16 şi 17 aprilie pe un eşantion de 1.438 de persoane înscrise pe listele electorale, în conformitate cu metoda cotelor. 

Marine Le Pen promite că va suspenda temporar toată imigraţia legală

Primii patru  principali candidaţi  au încercat, duminică, să-i atragă pe indecişi, extrem de numeroşi în ajun de alegeri.

Emmanuel Macron şi Marine Le Pen s-au „duelat“ de la distanţă la Paris. Centristul independent a fost la Bercy, sală polivalentă ce poate primi 20.000 de oameni, în timp ce extremista de dreapta şi-a reunit fanii la Zénith, altă sală de spectacole binecunoscută parizienilor unde lidera Frontului naţional a fost întreruptă în discursul ei de două ori de militante ale mişcării Femen. 

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, a promis la un miting de campanie că va suspenda temporar toată imigraţia legală, precizând că vrea să oprească ”situaţia nebunească şi incontrolabilă” din Franţa, transmite BBC News.

”Voi decide cu privire la o interdicţie temporară pentru toată imigraţia legală, care va pune capăt acestei situaţii nebuneşti şi incontrolabile în care ne-am prăbuşit”, a declarat candidata Frontului Naţional la un miting de campanie din Paris.

Ulterior, aceasta va introduce o serie de limitări ”mai drastice, rezonabile, umane şi uşor de gestionat” cu privire la imigraţia din Franţa.

Jurnaliştii Liberation au condamnat ”cel mai dur discurs al campaniei”, care are drept scop satisfacerea susţinătorilor Frontului Naţional.

Cei 27 la sută de indecişi, aproape o treime din electoratul francez, sunt „vânaţi“ acum de toţi cei 11 candidaţi la preşedinţie dar mai ales de cei patru din frunte. Macron şi echipa sa au prevăzut până vineri seara 63 de mitingri regionale şi 90 de reuniuni publice departamentale.

Stângistul Jean-Luc Mélenchon ţine marţi mitinguri simultane în 7 oraşe diferite graţie revoluţionarei tehnici a hologramei, experimentată cu succes la Paris în februarie. 

Succesul lui Mélenchon indică faptul că mulţi francezi îşi doresc, între timp, o soluţie radicală. Francezii par mai puţin dispuşi să aleagă soluţii practice pentru problemele lor, ci preferă o ideologie puternică din care nu lipseşte promisiunea unui viitor glorios. 

Cum altfel se explică poziţia în sondaje a candidaţilor Le Pen şi Mélenchon care deţin împreună peste 40% din preferinţele alegătorilor? La ambele extreme ale scalei politice, inclusiv structura electoratului pare să coincidă parţial: foşti angajaţi din industrie frustraţi care au votat mereu cu stânga apoi au trecut de partea dreptei şi care ar putea reveni la stânga. 

Acestora li se adaugă tinerii care, furioşi pe politica Parisului, caută o schimbare şi asistaţii social cărora le convine orice mesaj radical ce conţine promisiunea unui trai mai bun, notează DW.

Se anunţă  unul dintre cele mai imprevizibile scrutine din ultimele decenii în Franţa.

Macron şi-a avertizat alegătorii că un vot pentru reprezentantul extremei-stângi va transforma Franţa în Cuba, dar fără zilele însorite din Caraibe.

Alegerile prezidenţiale din Franţa sunt urmărite cu atenţie pe plan internaţional din cauza avântului naţionalismului şi populismului în Europa.

Mai ales Berlinul aşteaptă cu sufletul la gură rezultatul primului tur al alegerilor. În fond, viitorul Uniunii Europene, bunăstarea, pacea, unitatea europenilor şi multe alte valori - acum subestimate - depind de votul francezilor.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite