Criza ucraineană. Personalul american din OSCE a început să se retragă din Doneţk cu automobilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misiune OSCE FOTO OSCE

Personalul american al OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) a început să se retragă, cu automobilele, din oraşul Doneţk, aflat în estul Ucrainei şi controlat de separatiştii proruşi, de teama unei invazii militare ruse, transmite duminică Reuters.

Statele Unite şi aliaţii săi le-au cerut propriilor cetăţeni aflaţi în Ucraina să părăsească teritoriul acesteia pentru a evita o eventuală invazie rusă, inclusiv un posibil asalt aerian, avertizând că un atac poate avea loc în orice moment.

Rusia, care în ultimele săptămâni a concentrat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierei sale cu Ucraina, a acuzat ţările occidentale de răspândirea unor informaţii false. 

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat sâmbătă că riscul unei acţiuni militare ruse în Ucraina este suficient de mare şi iminent pentru a justifica retragerea unei mari părţi a personalului ambasadei SUA la Kiev, măsură pe care Departamentul de Stat a anunţat-o anterior, relatează Reuters.

''Am ordonat plecarea majorităţii americanilor care se află încă la ambasada SUA din Kiev. Riscul unei acţiuni militare ruse este suficient de mare şi ameninţarea este suficient de iminentă încât acesta este un lucru prudent de făcut", a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă, în Honolulu.

Majoritatea angajaţilor ambasadei americane au primit ordin să părăsească imediat Ucraina

din cauza ameninţării unei invazii a Rusiei, Departamentul de Stat apreciind că este din ce în ce mai probabil faptul că situaţia se îndreaptă spre ''un fel de conflict activ''.

Departamentul de Stat al SUA a cerut, de asemenea, la începutul acestei săptămâni ca cetăţenii americani să părăsească imediat Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite