Creșterea criminalității legate de droguri constituie o amenințare la adresa țărilor UE

0
Publicat:

Statul de drept în democrațiile europene riscă să fie subminat în cazul în care liderii Uniunii Europene nu-și intensifică în mod semnificativ răspunsul la o explozie a infracțiunilor legate de droguri, a afirmat directorul Europol, Catherine De Bolle, relatează Politico.

Portul Hamburg a devenit o destinație importantă pentru traficanți. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Portul Hamburg a devenit o destinație importantă pentru traficanți. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Directorul Europol a afirmat că Europa a luat locul SUA ca principală piață pentru traficanții internaționali de droguri și că se așteaptă ca în următorii doi ani să se înregistreze o creștere bruscă a importului de droguri, pe fondul unei supraproducții. 

Ca urmare, în mai multe puncte fierbinți ale traficului de droguri, inclusiv în portul Anvers din Belgia, se înregistrează o creștere a violențelor și o răspândire a corupției, în timp ce bandele criminale încearcă din ce în ce mai mult să se infiltreze în companiile de logistică, în administrația locală și chiar în sistemul judiciar, a atenționat De Bolle. 

Atenționarea lansată de De Bolle, fost șef al poliției federale belgiene, survine în contextul în care Uniunea Europeană se confruntă cu numeroase provocări la adresa statului de drept în cadrul blocului, inclusiv în țări precum Bulgaria, care se află de-a lungul unei rute cheie de import de droguri din Orientul Mijlociu și unde criminalitatea organizată este percepută, în general, ca fiind legată de guvern. 

Totuși, De Bolle a precizat că problema din ce în ce mai gravă a Europei cu criminalitatea organizată legată de droguri nu este doar în Europa Centrală și de Est. Aceasta afectează, de asemenea, orașele bogate din vestul și nordul Europei, de la Anvers, în Belgia, la Rotterdam și Amsterdam, în Țările de Jos, la Hamburg, în Germania, la porturile mici din Spania și orașele din Suedia. 

Creșterea violenței

Rotterdam și Anvers sunt foarte importante pentru organizațiile criminale. Dar vedem că, cu cât ne ocupăm mai mult de porturile mari, cu atât există și porturi mai mici, precum Hamburg sau porturile din Spania, care sunt foarte profitabile și de mare interes pentru traficanții de droguri", a declarat ea. 

Ceea ce este cu adevărat îngrijorător pentru noi este creșterea violenței. Nu doar violența obișnuită: omoruri la comandă, tortură, explozii, violență cu adevărat dură, cu o mulțime de morți", a precizat De Bolle. 

Mai multe state europene au fost afectate în ultimii ani de crime de mare amploare legate de droguri. În Olanda, al cărei port Rotterdam este o cale esențială de intrare a drogurilor în Europa, asasinarea în anul 2021 a unui important jurnalist specializat în criminalitate, Peter R. de Vries, și a avocatului Derk Wiersum în 2019 a dus la promisiunea de a lua măsuri drastice împotriva traficanților de droguri. 

În Belgia, uciderea unei fetițe de 11 ani în urma unor violențe legate de droguri la începutul acestui an, în Anvers, a stârnit reacții similare. 

Semnale de alarmă sunt trase și în Suedia, Spania și Germania, unde De Bolle a declarat că portul Hamburg a devenit o destinație importantă pentru traficanți. Potrivit acesteia, principala problemă a liderilor UE este că, în fiecare dintre aceste puncte fierbinți, traficanții distrug treptat statul de drept prin coruperea lucrătorilor din domeniul logisticii, acapararea sistemelor informatice, infiltrarea în administrația locală și chiar în justiție și poliție. 

„Suntem în urmă"

Am descoperit un port în care toată lumea era coruptă. Dacă abandonăm anumite zone, se pot ivi situații foarte complicate în care infractorii preiau controlul", a susținut De Bolle, fără a preciza numele portului. 

Ei (n.red bandele de traficanți de droguri) se infiltrează în societatea noastră ... Vor să ia decizii cu privire la problemele importante din societatea noastră. Trebuie ca acest lucru să fie o prioritate în anii următori, dacă vrem să salvăm și să protejăm grupurile vulnerabile”, a mai adăugat directorul Europol. 

Deși Europa nu este la fel de afectată ca SUA de fentanil, un opioid sintetic aflat la originea unui număr mare de decese, utilizarea acestuia este în creștere în Estonia, Suedia, Finlanda și Germania, conform Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). 

Confruntându-se cu o situație din ce în ce mai gravă, liderii UE și șefii autorităților de aplicare a legii își intensifică eforturile pentru a combate asaltul traficanților.  

Ne aflăm într-o situație foarte dificilă", a declarat De Bolle. „Suntem în urmă", a mai adăugat ea. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite