De ce limitează Twitter numărul de tweet-uri pe care le puteți vedea

0
Publicat:

Sâmbătă, Twitter a început să limiteze numărul de tweet-uri pe care utilizatorii săi le pot citi. Elon Musk a scris pe Twitter că utilizatorii neverificați pot citi 1.000 de tweet-uri, iar cei verificați 10.000 pe zi.

Foto: freepik.com
Foto: freepik.com

Oamenii au început să împărtășească capturi de ecran ale mesajelor prin care au „depășit” cantitatea zilnică de tweet-uri.

Elon Musk făcea ceva ce pare de neînchipuit pentru o companie de social media - limita activitatea utilizatorilor. Mișcarea i-a nedumerit pe directorii de publicitate.

Totuși, aceasta face parte dintr-un joc mult mai lung pe care îl joacă Elon Musk - o bătălie cu companiile de inteligență artificială.

Să începem mai întâi cu modul în care Twitter face de fapt bani. Majoritatea veniturilor sale provine din publicitate, la fel ca Meta și Google.

Atunci când utilizatorii intră pe platformă, li se servesc reclame. Cu cât petrec mai mult timp pe Twitter, cu atât mai multe reclame sunt afișate. Ecuația este destul de simplă. Aceasta este afacerea.

Cu toate acestea, Elon Musk a evitat în mod tradițional publicitatea. Tesla este renumită pentru faptul că nu folosește reclame.

În 2019, el a scris pe Twitter „Urăsc publicitatea”.

Și totuși, a cumpărat o companie care se bazează în totalitate pe ea.

Așadar, Elon Musk este disperat să genereze diferite surse de venit.

Aceasta nu este doar o decizie de afaceri. El crede că agenții de publicitate dețin prea multă putere asupra companiilor de social media atunci când vine vorba de moderare.

Agenții de publicitate își pot retrage și și-au retras banii de pe Twitter.

Agenții de publicitate nu doresc ca reclamele lor să fie plasate lângă conținut rasist sau extremist. Astfel, principala sursă de venit a Twitter are, de asemenea, o influență asupra gradului de „libertate de exprimare” permis pe platformă.

Musk mi-a spus în aprilie că „majoritatea” agenților de publicitate au revenit după ce inițial și-au suspendat reclamele de pe Twitter după preluarea sa.

Cu toate acestea, Musk are un alt plan pentru a transforma Twitter într-o companie profitabilă.

El vrea ca Twitter să facă bani din cantitatea mare de date pe care o deține.

Platforme precum Twitter și Reddit dețin o comoară de sute de miliarde de conversații umane reale - o resursă incredibilă pentru companiile de inteligență artificială.

Modelele de limbaj de mari dimensiuni (LLM) pot învăța din aceste interacțiuni și își pot da seama cum să răspundă la întrebări într-un mod mai asemănător cu cel uman.

Dar platforme precum Twitter și Reddit doresc să fie plătite pentru utilizarea datelor lor în acest mod.

În aprilie, directorul executiv al Reddit, Steve Huffman, a declarat pentru New York Times că este nemulțumit de ceea ce fac companiile de inteligență artificială.

„Corpusul de date Reddit este foarte valoros”, a spus el. „Dar nu trebuie să dăm toată această valoare unora dintre cele mai mari companii din lume pe gratis”.

Cam în același timp, Elon Musk a declarat că Microsoft „smulge baza de date Twitter, o demonetizează (eliminând reclamele) și apoi vinde datele noastre altora”.

Sâmbătă a devenit clar cât de frustrat devenise domnul Musk.

„Eram jefuiți de date”, a spus el.

„Aproape fiecare companie care face inteligență artificială, de la start-up-uri până la unele dintre cele mai mari corporații de pe Pământ, a fost nevoită să adune cantități mari de date”, a spus el.

Și astfel, prin restricționarea utilizării, Elon Musk speră să împiedice ca datele sale să fie trase în LLM-uri. El vrea să negocieze cu companiile de inteligență artificială și să fie plătit pentru conținutul pe care îl preia.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite