Controverse în Georgia în ajun de alegeri: Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili spune că s-a întors acasă după opt ani de exil. Ministerul de Interne neagă informaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Saakaşvili FOTO EPA-EFE
Mihail Saakaşvili FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a anunţat vineri că s-a întors în ţara sa, după un exil de opt ani, în pofida ameninţării autorităţilor de la Tbilisi de a-l aresta, relatează AFP.

„Mi-am riscat viaţa şi libertatea pentru a mă întoarce”, declară Saakaşvili, în vârstă de 53 de ani, într-o înregistrare video publicată pe contul său de Facebook, în care anunţă că se află în oraşul georgian de coastă Batumi. Însă Ministerul georgian de Interne a dat asigurări la postul Formula TV că „Saakaşvili nu a trecut frontiera”.

Fostul lider este un obişnuit al loviturilor zgomotoase.

În 2017, el a trecut în mod ilegal, pe jos, frontiera dintre Polonia şi Ucraina - unde are de asemenea probleme judiciare -, înconjurat de o mulţime de susţinători, într-o scenă rocambolescă.

Preşedinte din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili şi-a anunţat, de această dată, revenirea pe pământul natal în weekend, cu ocazia alegerilor locale de sâmbătă, considerate un test al partidului aflat la putere.

„Îndemn pe toată lumea să voteze pentru Mişcarea Naţională Unită (MNU)”, principalul partid de opoziţie, al cărui fondator este, declară Saakaşvili în această înregistrare video publicată vineri.

În această înregistrare, el se filmează zâmbind, cu o cagulă neagră pe cap, pe fundalul unui oraş, noaptea.

Cu câteva minute mai devreme el a publicat un mesaj în care afirmă „bună ziua. M-am întors în Georgia după opt ani”.

Fostul preşedinte, care se află în exil din 2013, a publicat luni o fotografie în care apare un bilet de avion cu destinaţia Tbilisi, sâmbătă seara, în ziua alegerilor locale.

Dacă fostul şef de stat „pune piciorul pe pământul georgian, va fi arestat imediat şi încarcerat”, avertiza a doua zi premierul Irakli Garibaşvili.

Mihai Saakaşvili este acuzat de către justiţia georgiană de abuz de putere, un dosar pe care acesta în respinge ca motivat politic.

PERSONAJ FLAMBOAIANT

Un personaj puternic, Mihail Saakaşvili este, pentru susţinătorii săi, eroul „Revoluţiei trandafirului” din 2003, care a îndepărtat de la putere elitele postcomuniste în Georgia.

Însă el a fost înfrânt în războiul-fulger din 2008 cu Rusia, iar criticii săi denunţă o înclinaţie spre autoritarism.

După ce a plecat din Georgia, în 2013, el a locuit un timp în Statele Unite, înainte să înceapă o nouă carieră politică în Ucraina. El a condus în această ţară o instanţă guvernamentală însărcinată cu reforme.

Georgia a intrat într-o criză politică de anul trecut, după ce partide politice au denunţat fraude masive în alegerile legislative câştigate cu un scor fragil de către partidul care se află la putere, Visul Georgian.

În mai, preşedintele Consiliului European Charles Michel a negociat un acord în vederea unei ieşiri din criză, însă, în iulie, Visul Georgian s-a retras în mod unilateral din acest acord, provocând critici din partea Uniunii Europene (UE) şi Statelor Unite.

În mesajul video de luni, Saakaşvili a insistat asupra faptului că acordul este necesar să fie respectat şi a catalogat alegerile locale de sâmbătă drept un „referendum” împotriva lui Bidzina Ivanişvili, fondatorul Partidului Visul Georgian şi cel mai bogat om din ţară.

Ivanişvili dă asigurări că s-a retras din viaţa politică, însă criticii săi îl acuză de faptul că este adevăratul şef al Guvernului.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri