Contraofensiva ucraineană s-a transformat într-o bătălie pe cinci fronturi. Ce perspective are și cât timp ar mai putea dura războiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult așteptata contraofensivă ucraineană despre care au existat speranțe că va străpunge rapid apărarea rusă s-a transformat între timp într-o bătălie pe cinci fronturi, arată o analiză a generalului australian în retragere Mick Ryan, relatează The Sun.

Experții militari analizează perspectivele contraofensivei ucrainene FOTO PROFIMEDIA
Experții militari analizează perspectivele contraofensivei ucrainene FOTO PROFIMEDIA

Eșecul pe oricare dintre aceste fronturi s-ar putea dovedi fatal pentru ambiția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a recupera toate teritoriile de la ruși, astfel încât Kievul este obligat să execute un fin act de echilibristică pentru a se asigura că progresele pe unul dintre ele nu favorizează pierderi în altă parte.

Experți au analizat măsura în care Ucraina face progrese pe fiecare front, ce trebuie să facă comandanții săi pentru a facilita următoarea victorie și cum ar putea evolua războiul până în 2024 - și dincolo de această dată.

Frontul din sud

Contraofensiva mult așteptată a Ucrainei a debutat pe 4 iunie, odată cu lansarea unui contraatac fulgerător în două direcții în sud.

Dar nici n-a început bine că s-a și oprit – iar propagandiștii ruși s-au grăbit să publice imagini cu tancuri germane Leopard și vehicule de luptă americane Bradley distruse.

Analiștii Michael Kofman, Franz Stefan-Gady și Rob Lee, care s-au întors recent de pe linia frontului, consideră că aceasta a fost o tentativă autentică a armatei ucrainene de a realiza o străpungere rapidă, care însă n-a avut succes și s-a soldat cu pierderi destul de mari.

Acest prim eșec i-a forțat pe ucraineni să-și revizuiască strategia, astfel că, în prezent, tactica lor este să macine apărarea rusă în timp ce păstrează echipamentul occidental pentru o potențială lovitură decisivă odată ce liniile defensive sunt slăbite.

„Fac progrese treptate, ceea ce este mai bine decât niciun progres”, a comentat pentru The Sun Steph Twitty, un general american în retragere care lucrează în prezent pentru grupul de cercetare CEPA.

„Ceea ce vedeți sunt victorii tactice, dar atâta timp cât ei pot să erodeze, atunci acestea se pot transforma în victorii strategice, cum ar fi spargerea liniilor defensive principale. Mulți sunt critici, dar eu nu sunt de acord. Există o mulțime de câmpuri minate, tranșee, garduri de sârmă, forțe de recunoaștere și principala centură defensivă peste care trebuie să treci. Nu ți-ai dori să te grăbești, pentru că sunt în joc vieți”, subliniază el.

Această strategie pare să dea roade. În ultimele zile, Ucraina a recucerit localitatea Staromaiorske, în sud-est, și în prezent amenință Robotnie, în sud-vest.

Obiectivul armatei ucrainene rămâne o străpungere a liniilor rusești, iar generalul Ryan spune că aceasta nu este ceva imposibil de realizat.

Nu va fi acea pătrundere fulgerătoare la care mulți au sperat în primele zile și săptămâni. Poți realiza o străpungere rapidă sau lentă, dar până la urma ideea e că ai obținut-o. Și, până la urmă, nu ai nevoie decât de o breșă. După care nu mai trebuie decât să o menții și să aduci forțe care să o exploateze. Mai simplu spus: Ucraina trebuie să ucidă ruși și să cucerească teritorii”, explică generalul Ryan.

Frontul din est

Gruparea paramilitară Wagner, care în prezent nu mai luptă în Ucraina, și-a petrecut lunile de iarnă încercând să cucerească estic Bahmut, dar imediat ce acesta a căzut, Ucraina a început să atace pentru a-l recupera.

Spre deosebire de frontul de sud, unde Rusia a avut la dispoziție luni de zile pentru a săpa tranșee și a amplasa mine, apărarea din est nu este atât de densă, ceea ce a însemnat că trupele ucrainene au putut avansa mult mai rapid.

Apropierea pe flancurile din nord și din sud pun trupele ruse în pericol de a fi încercuite, generalul Ryan constatând că rușii vor fi „obligați destul de curând să ia niște decizii dificile”.

În încercarea de a atenua presiunea asupra Bahmut, Rusia a trimis aproximativ 100.000 de soldați mai la nord, unde atacă liniile ucrainene în apropiere de Kreminna și Svatove.

Totuși, au remarcat analiștii de Institutul pentru Studii de Război (ISW, Washington), „acest efort rusesc a fost probabil oarecum atenuat de deturnarea trupelor de elită din sudul Luganskului către Bahmut”

„Câștigurile rusești din Lugansk au fost, în general, mai puțin semnificative decât cele ucrainene din preajma Bahmut... Prin urmare, este departe de a fi clar dacă rușii vor beneficia la fel de mult de pe urma eforturilor lor de diversiune”, au subliniat analiștii de la ISW.

Or, aproape cert asta și doreau ucrainenii, potrivit generalului american în rezervă Stephen M. Twitty, care a caracterizat contraofensiva din Bahmut ca fiind un „efort auxiliar”.

Ucrainenii] au două axe pe care aplică presiune. Atacul pe două direcții în sud, care este efortul principal, și efortul auxiliar din Bahmut. Ți-ai dori să pui presiune în mai multe locuri, astfel încât, dacă unul dintre ele cade, rușii vor trebui să mute forțe pentru a sprijini acea zonă. Vrei să îi ții în suspans".

La rândul lui, generalul Ryan a observat că în continuare ucrainenii de pe frontul din est ar trebui să atragă și să epuizeze cât mai multe unități rusești pentru a preveni trimiterea lor în alte părți ale frontului.

„Ceea ce ar trebui să facă acum ar fi să se asigure că rușii nu sunt capabili să organizeze o ofensivă de iarnă după ce această bătălie se va încheia”, a explicat el.

Frontul aerian

Rusia și-a extins acum barajul mortal de drone și rachete asupra porturilor și depozitelor sale de cereale de la Marea Neagră și de pe Dunăre.

Scopul lor este să văduvească economia ucraineană de miliarde de dolari prin blocarea exporturilor, obligând în același timp Kievul să facă o alegere imposibilă între a-și proteja civilii sau grânele.

Asta pentru că, deși aliații au furnizat Kievului sisteme de apărare aeriană, suprafața țării este pur și simplu prea mare pentru a fi protejată în întregime, spune generalul Ryan.

Totuși, Kievul a început să riposteze, lovind Moscova de mai multe ori cu drone cu rază lungă de acțiune, și chiar reușind să nimerească în de două ori la rând un bloc turn care găzduiește o serie de ministere importante.

În acest sens, generalului american în rezervă Stephen M. Twitty explică: „Ceea ce fac ucrainenii cu dronele, ei gândesc strategic această luptă. Ei îi pun pe ruși în fața unor dileme multiple. Acum trebuie să se gândească cum să protejeze capitala, patria, și în același timp cum să respingă atacurile menite să rupă podul terestru [dintre Donbas și Crimeea], dar și cele împotriva Bahmut.

Războiul nu a lovit Rusia așa cum trebuie, nu a perturbat viața poporului rus, dar acum asta începe să se schimbe vizibil. M-aș aștepta ca ucrainenii să accelereze asta și să încerce să frângă voința poporului rus”, a adăugat el.

Frontul de pe mare

Ucraina nu are o marină funcțională și, cu toate acestea, a reușit să pună la cale operațiuni navale.

În cele mai recente evoluții, drone maritime precum Magura V5 au fost folosite în atacuri asupra navelor de război rusești, a portului Sevastopol, respectiv a podului Kerci.

La 4 august, o navă de transport rusă a fost aruncată în aer în portul Novorossisk de o dronă despre care se crede că ar fi o Magura, în timp ce tot acest model de drone a fost folosit fără succes împotriva navelor destinate colectării de informații Ivan Hurs și Priazovie.

Un al doilea atac cu drone de suprafață a avariat, de asemenea, un petrolier doar 24 de ore mai târziu.

Sevastopol, principala bază navală a Rusiei din Marea Neagră, a fost, de asemenea, ținta mai multor atacuri cu drone care au fost însă doborâte.

Pe de altă parte, un atac cutezător împotriva podului Kerci - care leagă Crimeea de Rusia continentală - a avut succes și a distrus o secțiune rutieră, luna trecută.

Mai puțin importantă decât secțiunea feroviară în ceea ce privește perturbarea transporturilor militare, totuși avarierea acesteia a furnizat o importantă victorie de imagine pentru Kiev.

Acum, navele de război rusești care încearcă să blocheze porturile ucrainene sunt în vizorul armatei ucrainene.

„Aceste drone vor căuta să îngreuneze libertatea de mișcare a Rusiei în Marea Neagră”, a punctat generalul Ryan.

„Ucraina nu are o marină de care să vorbească, așa că nu va exista un angajament naval mare, dar vor încerca să limiteze capacitatea de operare a Rusiei”, a subliniat acesta.

Frontul strategic

Deși îi lipsește dramatismul precum în cazul unui contraatac de proporții, generalul Ryan crede că succesul unei companii strategice este adevărata cale a Ucrainei spre victorie.

Kievul trebuie să își mențină aliații occidentali motivați pentru bătălii de lungă durată, spune el, deoarece este aproape cert că războiul se va prelungi până în 2024 – și poate chiar mai mult.

Asta înseamnă că livrările de muniție vitală, rachete de apărare antiaeriană, blindate și bani vor trebui să continue, indiferent de ce altceva se întâmplă în lume.

Totodată, Ucraina cere cu disperare să-i fie furnizate avioane de luptă F-16 - pe care piloții săi urmează să se antreneze în curând – dar și rachete ATACAMS cu rază lungă de acțiune.

Totuși, alegerile cu miză din Taiwan, care ar putea irita China, precum și cele din America, care l-ar putea readuce la putere pe Donald Trump, se vor dovedi probabil o distragere anul viitor.

'„Menținerea răbdării strategice occidentale este esențială”, spune generalul Ryan.

Aș spune că există o probabilitate de 50% ca acest război să continue până în 2025. Iar motivul pentru care ar putea continua este din cauza rușilor. În cele din urmă, ei sunt cei care vor decide când se va încheia războiul, pentru că există speranța că vor fi cei învinși și cei care vor decide să se retragă. Putin încă mai crede că un război lung este strategia câștigătoare pentru Rusia. Majoritatea presupunerilor sale despre război au fost greșite și sper să se înșele și în această privință.

Noi am fost răbdători în Afganistan vreme de 20 de ani și ar trebui să ne dovedim la fel în privința Ucrainei. Țara este mult mai importantă pentru securitatea occidentală decât a fost vreodată Afganistanul”, a conchis generalul australian in retragere.

Generalul Twitty a întărit această idee: „Acesta va fi un război lung, prelungit, și va trece ceva vreme până când ucrainenii vor reuși să-și îndeplinească misiunea de a sparge apărarea rusă. Sunt mult mai multe lupte care trebuie să aibă loc înainte ca ucrainenii să aibă succes. Timpul este un factor pe care mulți trebuie să-l conștientizeze”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite