Constantin Codreanu, la Adevărul Live, despre planurile noului Parlament de apropiere a românilor de pretutindeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Codreanu. FOTO Eduard Enea
Constantin Codreanu. FOTO Eduard Enea

Cel mai tânăr reprezentant al diasporei în Parlamentul României, deputatul Constantin Codreanu, ales pe listele Partidului Mişcarea Populară, a vorbit la Adevărul Live despre planurile noului Legislativ de la Bucureşti de apropiere a românilor de pretutindeni şi discursul antiromânesc al noului preşedinte socialist al Republicii Moldova.

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor, Constantin Codreanu, a vorbit la Adevărul Live despre strategia organismului parlamentar pe care îl conduce, mişcarea unionistă de peste Prut, discursul antiromânesc şi antieuropean al actualului şef de stat moldovean Igor Dodon şi apropierea între cele două state româneşti.

Constatin Codreanu afirmă că vede activitatea Comisiei pentru românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor în baza unei strategii axate pe trei direcţii, şi anume Republica Moldova, comunităţile istorice şi diaspora economică.

Potrivit tânărului deputat, prima deplasare a unei delegaţii a acestei comisii va avea loc în Serbia, scopul fiind obţinerea „reciprocităţii pentru drepturile minorităţilor“.

„Românii noştri din Serbia, din Bulgaria sau din Ucraina nu beneficiază de aceleaşi drepturi şi acesta este unul dintre obiectivele cheie ale mandatului meu“, a subliniat el.

În opinia sa, avertizările preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon privind interzicerea unionismului sunt „fără nicio bază legală“.

„Unionismul a fost în pericol şi în perioada sovietică, dar nimeni nu a reuşit să scoată din basarabeni unionismul. Scenariile pot varia, dar este clar că Igor Dodon nu va reuşi să obţină ceea ce îşi doreşte, adică eradicarea unionismului în Republica Moldova“, a declarat Constantin Codreanu.

Mişcarea unionistă are nevoie de reprezentare în Parlamentul de la Chişinău, apreciază el.

„Sfatul Ţării 2 ar fi bine să facă pasul (de la activism, n. red.) spre politica moldovenească, (...) mai ales că în vin alegerile parlamentare (în 2018, n. red). Ar fi un lucru necesar ca şi în Parlamentul de la Chişinău să avem unionişti, ca să pregătim reunirea“, a precizat Constantin Codreanu.

 Este o pierdere imensă pentru cei ce luptăm pentru reunire. Este un mare regret că oameni precum (Ion) Ungureanu, (Grigore) Vieru, Nicolae Lupan nu prind pe de o parte reunirea realizată, iar pe de altă parte pleacă în nişte timpuri tulburi pentru Republica Moldova

Constantin Codreanu, despre trecerea în eternitate a actorului, regizorului şi luptătorului pentru românism Ion Ungureanu

Potrivit deputatului român, unirea trebuie pregătită zi de zi. El pledează pentru alocarea banilor direct comunităţilor locale, construcţie de poduri, decongestionarea circulaţiei mărfurilor între cele două maluri ale Prutului şi un spaţiu informaţional comun România-Republica Moldova.

Emisiunea poate fi urmărită aici.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite