Conferinţa de Securitate de la Munchen. Pompeo a asigurat Europa că SUA nu se retrag de pe scena globală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Secretarul de stat american Mike Pompeo a respins sâmbătă tonul pesimist european în privinţa retragerii Washingtonului de pe scena globală,  spunând că moartea legăturilor transatlantice este o noţiune ultraexagerată, relatează AFP.

„Vestul câştigă şi noi suntem câştigători împreună”, a dat asigurări Mike Pompeo la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

El a fost însă  imediat contrazis de preşedintele francez Emmanuel Macron care a avertizat asupra unei „slăbiri a Vestului”.

Reunirea anuală a liderilor şi diplomaţilor lumii pentru a aborda provocările în domeniul securităţii a fost dominată de îngrijorările privind diminuarea influenţei vestice în faţa unei Chine şi Rusii mult mai impunătoare.

În discursul său de deschidere de vineri, preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a avansat ideea că Statele Unite au respins „până şi conceptul de comunitate internaţională” prin acţiunile sale „în defavoarea vecinilor şi partenerilor”.

„Aceste afirmaţii nu reflectă realitatea”, a replicat Pompeo care l-a parafrazat pe Mark Twain „Moartea alianţei transatlantice este o exagerare ultragrosieră”.

El a subliniat că Washingtonul are un rol-cheie în menţinerea unei  Europe sigure prin întărirea flancului estic al NATO la graniţa cu Rusia, precum şi prin eforturile sale multinaţionale pentru înfrângerea Statului Islamic – această America este care „respinge comunitatea internaţonală?, a întrebat retoric Pompeo.

„Vestul liber are un viitor mai luminos decât alternativele iliberale”, a spus Pompeo care şi-a îndemnat aliaţii să aibă „încredere” în legăturile transatlantice.

El a insistat asupra nevoii de a colabora pentru a diminua ameninţările legate de pretenţiile teritoriale ale Rusiei, întărirea militară a Chinei în Marea Chinei Sudice şi „campaniile teroriste” duse de Iran prin conflicte proxy în Orientul Mijlociu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite