Concert de protest în Georgia: Mii de oameni adunați la Tbilisi împotriva legii „influenţei străine”

0
Publicat:

Mii de georgieni s-au strâns la Tbilisi duminică pentru un concert de strângere de fonduri, în sprijinul manifestanților arestați în timpul săptămânilor de proteste împotriva unei legi controversate a „influenței străine”, informează AFP, citată de Agerpres.

Proteste in Georgia fata de legea privind agentii straini - Arhiva - FOTO AFP
Proteste in Georgia fata de legea privind agentii straini - Arhiva - FOTO AFP

Marți, Parlamentul georgian a trecut peste veto-ul prezidențial și a adoptat definitiv legea privind influența străină, în ciuda avertismentelor din partea Uniunii Europene și Washingtonului. 

Adversarii textului, care au manifestat de mai multe ori cu zecile de mii de la începutul lui aprilie, îl califică drept o "lege rusă", pentru asemănarea sa cu legislaţia privind "agenţii străinătăţii" folosită în Rusia din 2012 cu scopul de a reprima orice voce disidentă. 

Manifestațiile au fost reprimare de poliție cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă, iar mai mulți protestatari au fost bătuți și arestați.

În timpul adunării de duminică seara, mulți participanți și-au exprimat furia față de partidul aflat la putere, Visul Georgian, acuzat din ce în ce mai mult că deviază Georgia de la traiectoria sa occidentală pentru a o aduce înapoi pe orbita Rusiei.  

I-au închis pe unii dintre noi, dar vom învinge. Visul georgian îşi numără ultimele luni la putere”, a declarat pentru AFP Nico Ladaria, un inginer grafician de 38 de ani.  

Au adoptat această lege în stil rusesc împotriva voinţei poporului georgian şi în ciuda avertismentelor clare că distruge perspectivele Georgiei de aderare la UE”, a adăugat el.  

Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ''organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine''.  

Visul Georgian dă asigurări că vizează pur şi simplu să oblige organizaţiile să dea dovadă de mai multă "transparenţă" în ceea ce priveşte finanţarea lor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite