Miliardarul „păpușar“ al Georgiei. Bidzina Ivanișvili mizează pe Moscova: „Este vorba de supraviețuirea personală“

0
Publicat:

Bidzina Ivanișvili și-a petrecut o mare parte din ultimul deceniu admirând acoperișurile vechi din Tbilisi din castelul său de sticlă, o casă situată în vârful unui deal despre care criticii săi spun că seamănă cu bârlogul unui personaj negativ din Bond, relatează The Guardian.

Bidzina Ivanişvili
Bidzina Ivanişvili este descris ca fiind „păpușarul” din umbră al Georgiei. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

De la învestirea sa în funcția de prim-ministru între 2012 și 2013, oligarhul misterios și-a exercitat în mare parte influența din culise și este descris pe scară largă de mulți georgieni ca fiind „păpușarul" din umbră al țării. 

Totuși, în urmă cu o lună, Ivanișvili a avut o apariție publică rară la un miting pro-guvernamental pentru a susține o lege extrem de controversată privind „agenții străini", care a dus la izbucnirea unui val de tensiuni în Georgia în ultimii ani. 

În discursul său au fost prezente opinii antioccidentale și teorii ale conspirației, fapt care a scos în evidență îndepărtarea de Occident a micii țări caucaziene sub conducerea lui Ivanișvili. 

Partidele de opoziție l-au învinuit de-a lungul timpului pe Ivanișvili, care a făcut avere în Rusia în anii 1990, că este loial Moscovei, țara care a dominat Georgia în perioada sovietică și care încă mai consideră Caucazul de Sud ca fiind teritoriul său. 

Ivanișvili a plecat din Georgia rurală în anii 1980 pentru a urma cursurile universitare la Moscova și, deși alți studenți au râs de originile sale provinciale, el a susținut că a înțeles ceva ce ei nu au priceput încă: că regimul comunist se va prăbuși. 

 „O presă liberă și o opoziție reală”

Acest lucru a contribuit la obținerea primului său succes financiar, vânzând calculatoare în Rusia. La fel ca în cazul altor viitori oligarhi de la acea vreme, a pătruns în scurt timp în sectorul bancar și în cel al metalelor, achiziționând active de stat din epoca sovietică prin privatizări pe bani puțini. Averea sa se ridică la 6 miliarde de dolari, o sumă care depășește bugetul de stat al Georgiei pentru anul 2021, deși multe dintre sursele sale de venit rămân neclare. 

Aș putea să vă spun orice și nu ați putea verifica”, a afirmat fostul premier al Georgiei la un moment dat. 

La revenirea în Georgia, a construit castelul de pe dealul Tbilisi, precum și o serie de proprietăți luxoase în întreaga țară. Totuși, el și-a ținut ascunsă identitatea, deplasându-se deghizat și alocând fonduri pentru artiști sau proiecte care îi plăceau. 

Ivanișvili a vorbit cu presa pentru o scurtă perioadă de timp în jurul anului 2012, când, după ani în care a trăit în anonimat, a anunțat că va candida la funcția de prim-ministru, fondând formațiunea Visul Georgian și susținând că s-a săturat de tendința autoritară a guvernului de la acea vreme. 

În cadrul unui interviu, el a sosit la proprietatea sa de la Marea Neagră din Batumi, la volanul unui vehicul de golf, interpretând piesa „My Way” a artistului Frank Sinatra, și a început să facă un tur al colecției sale de zebre, păuni și alte animale exotice, în timp ce prezenta viziunea sa pentru Georgia. 

„Voi fi în guvern timp de un an, sau cel mult doi ani, iar după aceea voi deveni un membru activ al societății, pentru a o ajuta să învețe cum să aleagă oameni și cum să își controleze politicienii. Și să mă asigur că există o presă liberă și o opoziție reală", a afirmat el la momentul respectiv. 

   Legea „agenților străini"  

Cu toate că a demisionat din funcțiile publice în 2013, prezența sa a continuat să fie resimțită în politica țării. 

„Nu este un secret că toată puterea este concentrată în mâinile lui Ivanișvili", a afirmat Kornely Kakachia, directorul thinktank-ului Institutul Georgian de Politică din Tbilisi. 

De-a lungul anilor, Ivanișvili a continuat să își păstreze excentricitatea. 

Iritat de activiștii de mediu, el a transformat un parc dezrădăcinând și transportând arbori imenși și rari din zone îndepărtate ale Georgiei în parcul său dendrologic din Ureki, un oraș-stațiune de la Marea Neagră. 

Mai îngrijorător pentru mulți georgieni, însă, a fost planul formațiunii sale de a adopta legea „agenților străini". 

Proiectul de lege a fost descris de protestatarii georgieni și de oficialii occidentali ca fiind un instrument „inspirat de Kremlin" pentru a urmări presa independentă și opoziția, într-o țară care a oscilat mult timp între sferele de influență rusească și occidentală, dar al cărei Guvern pare acum să încline spre Moscova. 

UE a anunțat că va „îngheța” cererea de aderare a Georgiei la blocul comunitar în cazul în care Tbilisi va promulga legea. 

Visul Georgian și Ivanișvili neagă apropierea de Rusia și spun că măsurile ar duce la o mai mare transparență și ar apăra suveranitatea Georgiei. 

Rusia este lipsită de popularitate în rândul georgienilor obișnuiți, întrucât a sprijinit separatiștii înarmați din regiunile separatiste Abhazia și Osetia de Sud, susținute de Moscova, în anii 1990 și din nou în 2008. 

Cei care au lucrat cu Ivanișvili spun că acesta a devenit mai autoritar și mai ambițios de-a lungul anilor. 

  O „chestiune existențială"  

Îi place să controleze, conduce țara ca pe casa sa de păpuși", a spus Tina Khidasheli, care a ocupat funcția de ministru georgian al Apărării într-un guvern condus de Visul Georgian între 2015 și 2016. 

Khidasheli a spus că Ivanishvili intenționează să pună în aplicare legea privind agenții străini pentru a-și consolida și mai mult controlul asupra puterii înainte de alegerile parlamentare din luna octombrie. 

Pentru el, este vorba doar de a rămâne la putere, tot ceea ce face este ghidat de aceasta", a spus ea. 

Khidasheli a fost deranjat de recentele declarații ale lui Ivanișvili, în care acesta a spus că țările occidentale sunt controlate de o conspirație globală secretă căreia Guvernul său îi opune cu succes rezistență. El a continuat prin a acuza Occidentul că este un „partid global de război" care încearcă să atragă Georgia într-un conflict cu Rusia. 

Ivanișvili a avut întotdeauna o predispoziție pentru teorii ale conspirației", a mai spus fostul ministru. „Problema este acum că opiniile sale sunt complet necontrolate". 

Unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Ivanișvili este fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, care îl acuză pe acesta că l-a arestat la ordinul Kremlinului. 

„Georgia are o lungă istorie de răzbunări politice", a declarat Kakachia, analist politic. „Oricine ajunge la putere tinde să se ia după predecesorul său", a spus el. 

Acest lucru înseamnă, a spus Kakachia, că Ivanișvili crede că rămânerea la putere este o „chestiune existențială". 

„Este vorba de supraviețuirea personală". 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite