Comisia Europeană ar urma să propună reformarea sistemului de azil, în sensul distribuirii echitabile a refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi
Refugiaţi

Comisia Europeană va propune, săptămâna viitoare, reformarea sistemului de azil la nivelul Uniunii Europene, în sensul facilitării distribuirii potenţialilor refugiaţi în toate statele membre UE, afirmă surse comunitare citate de publicaţia germană Tagesspiegel.

Conform unor funcţionari europeni citaţi de ziarul german, vicepreşedintele CE Frans Timmermans şi comisarul UE pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, vor propune două opţiuni în revizuirea "Acordului Dublin", referitor la acordarea azilului.

Prima opţiune ia în calcul capacitatea de recepţie a statelor membre, pledând pentru distribuirea solicitanţilor de azil în mod echitabil în toate statele membre UE. 

Conform celui de-al doilea criteriu, un stat membru UE poate declanşa un mecanism de relocare a imigranţilor la nivelul Uniunii Europene în cazul în care se confruntă cu un număr mare de extracomunitari.

În prezent, extracomunitarii pot solicita azil doar în primul stat membru UE în care ajung, situaţie care nemulţumeşte ţări precum Italia, Grecia sau Ungaria, confruntate cu un număr mare de imigranţi veniţi din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii.

Peste un milion de extracomunitari au ajuns în cursul anului 2015 în spaţiul Uniunii Europene.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri