Ciprul a autorizat crearea unei baze pentru experţi în armament chimic din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii ONU din Siria
Experţii ONU din Siria

Ciprul a anunţat vineri că a aprobat crearea unei baze, pe teritoriul său, destinate experţilor mandataţi de ONU să supervizeze distrugerea arsenalului chimic sirian, relatează AFP.

"Consiliul de Miniştri a ratificat un acord între republica Cipru şi Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) privind crearea unei baze de susţinere a misiunii comune ONU-OIAC", anunţă Guvernul într-un comunicat.

Executivul a adăugat că va facilita "securitatea şi desfăşurarea activităţilor misiunii comune".

Baza a fost stabilită pe amplasamentul unui fost aeroport din Nicosia, care nu mai este utilizat în prezent, în zona-tampon aflată sub control ONU, cu scopul de a permite inspectorilor să plece în şi să vină din Siria, o ţară situată la aproximativ 220 de kilometri de insula mediteraneeană.

"Decizia ONU de a crea o bază în Cipru pentru misiune arată rolul revalorizat şi stabilizator al Ciprului în regiune", se arată în comunicat.

La începutul lui octombrie, secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat la crearea "unei zone de tranzit şi unei baze" în Cipru pentru cei aproximativ 100 de membri ai misiunii comune.

Ciprul a mai fost utilizat ca zonă de tranzit de către experţi în dezarmare, care lucrau în Irak, în urmă cu zece ani.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite